open-navfaktor-logo
search
Panel SPUS-a u Vijećnici
Poruka mladima: Bosnu i Hercegovinu gradite i branite obrazovanjem i znanjem
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je jučer u Vijećnici organizovao panel diskusiju pod nazivom "Nezavisnost Bosne i Hercegovine - sadašnjost, prošlost i budućnost".
26.02.2020. u 14:45
get url
text

Učesnici panela su bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, član Predsjedništva RBiH Ivo Komšić, te predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović. U sklopu diskusije bilo je govora o procesima koje je Bosna i Hercegovina prošla na putu ostvarivanja nezavisnosti, o čemu su najviše govorili Miro Lazović i Ivo Komšić iz perspektive direktnih učesnika tih procesa.

Željko Komšić je istakao da imamo nešto beskrajno vrijedno, što nekada ne znamo ni cijeniti, a to je država, o čemu sanjaju neki drugi, mnogo veći narodi u svijetu. Naglasio je da je ono što danas imamo naša domovina i da nam je obaveza da je čuvamo.

Šefik Džaferović je istakao da je prilikom glasanja na referendumu 1. marta 1992. godine imao osjećaj da glasa za slobodu svoje zemlje. Naglasio je da je dvije trećine građana podržalo referendumsko pitanje, što smatra značajnim argumentom. Također, naglasio je da je u referendumskom pitanju naglašeno ono što danas mnogi pokušavaju osporiti, a to je nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Miro Lazović je istakao da mu je ponuđeno da se stavi na stranu velikosrpske Miloševićeve politike, što je i nakon prijetnji njemu i njegovoj porodici odbio. Naglasio je da je potrebno boriti se i dalje za Bosnu i Hercegovinu iz referendumskog pitanja. Ivo Komšić je uporedio današnje politike koje nasrću na Bosnu i Hercegovinu, sa politikama koje su ujedinjeno vođene devedesetih godina koje su prethodile agresiji.

Svi panelisti su poručili mladim ljudima da Bosnu i Hercegovinu grade i brane obrazovanjem i znanjem. Nakon panela, Studentski parlament je uručio Priznanje za poseban doprinos razvoju visokog obrazovanja i studentskog aktivizma bivšem predsjedniku Studentskog parlamenta, Harisu Zahiragiću. Također, uručene su zahvalnice učesnicima panel diskusije.

Na kraju manifestacije prikazan je kratki film u režiji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu, koji govori o zlatnim značkama sarajevskog Univerziteta i o njihovim motivima za razvojem domovine i očuvanjem njene nezavisnosti.

- Ovim putem još jednom izražavamo zahvalnsot Gradskoj upravi i gradonačelniku Abdulahu Skaki na podršci u organizaciji ovog događaja - saopćio je SPUS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.