open-navfaktor-logo
search
Eksperiment učenika
Poruka u boci iz Japana plutala 37 godina i osvanula na Havajima
Staklena boca sa porukom iz 1984. godine isplivala je na Havajima i otkrila ju je devetogodišnja djevojčica, 37 godina nakon što su je učenici iz Japana bacili u okean kao dio eksperimenta.
18.09.2021. u 10:15
get url
text
Poruka u boci

Poruku u boci pod nazivom "Istraživanje okeanske struje" napisali su učenici i postavili u struju Kuroshio blizu ostrva Miyajima, zapadni Japan, kao dio školskog projekta o okeanskim strujama.

Pismo je bilo zapečaćeno, datirano u julu 1984., i tražilo je od onoga ko je pronašao bocu da je vrati u srednju školu Choshi.

Pronalazačica boce, a riječ je o, kako su naveli lokalni mediji na Havajima, devetogodišnjoj Abbie Graham, bila je u porodičnoj posjeti jednoj plaži u blizini grada Hilo na Havajima, kada je otkrila bocu.

Škola je u saopćenju za štampu navela da je 1984. godine pustila 450 boca i 1985. još 300 boca u sklopu istraživanja okeanskih struja.

Do sada je pronađena i vraćena 51. Međutim, dodala je škola, ovo je jedina boca pronađena od 2002. godine, piše CNN.

Druge boce iz eksperimenta stigle su u države Washington u SAD-u, Kanadu, na Filipine i Maršalove otoke u središnjem Pacifiku.

Mayumi Kanda, bivša učenica škole, koja je bila član naučnog kluba 1984. godine, rekla je da je iznenađena što se boca ponovo pojavila nakon toliko vremena. Rekla je da je vijest "oživjela nostalgično sjećanje na moje srednjoškolske dane".

Srednja škola Choshi navela je da su njeni učenici planirali da pišu Abbie kako bi joj zahvalili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.