open-navfaktor-logo
search
Mostar
Potpisan ugovor za izgradnju tunela Novi vrijedan 25 miliona KM
Ugovor za izvođenje radova na izgradnji tunela Novi na južnoj mostarskoj obilaznici potpisan je u utorak u Mostaru.
30.08.2022. u 12:42
get url
text
Tunel Novi

- Upravo smo potpisali jedan važan i veliki ugovor u vezi s gradnjom mostarske južne obilaznice. Izvođači radova bit će JV Hering iz Širokog Brijega te Azvirt LLC iz Azerbejdžana, a nadzor će provoditi domaći konzorcij IGH i Integra iz Mostara i Divel iz Sarajeva – rekao je direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić.

Tunel će biti dug 900 metara, ukupna vrijednost ugovorenih radova je 25.131.195,29 KM, dok je vrijednost nadzora 847.000 KM.

- S obzirom na to da se ugovor za izgradnju tunela finansira iz sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rok izvođenja radova je 24 mjeseca. Imamo građevinsku dozvolu koju je izdao Grad Mostar i nadam se da ćemo za dvije godine izgraditi ovaj tunel – kazao je Pravdić.

Vlasnik firme Hering Ladislav Bevanda istaknuo je kako se radi o specifičnom i teškom poslu, ali da je zahvalan što je upravo njegova firma dobila taj zadatak.

- Posao je malo specifičan, tako da na nekom regionalnom tržištu ne možemo sami te sarađujemo s firmom Azvirt iz Azerbejdžana. Nadam se da će biti sve uredu i da ćemo završiti ovo u zadanom roku – izjavio je Bevanda.

Direktor Cesta FBiH osvrnuo se na poskupljenja građevinskih radova i kako će ono utjecati na završetak južne mostarske obilaznice.

- Na dionici od tunela Novi do kružnog toka u Rodoču imamo jedan manji tunel od 180 metara i vijadukt od 180 metara. Između ta dva tunela, pošto je uspon, biti će tri trake i bila je procijenjena vrijednost radova na 20-ak miliona eura, ali zbog porasta cijena i ona se povećala. Kada se vidi situacija s time, raspisat ćemo tender – kazao je Pravdić.

Prema njegovim riječima, pri kraju su radovi na vijaduktu Marijanovića draga na istoj dionici, iako ima određenih problema s imovinsko-pravnim odnosima.

- Napominjem da je i Vlada FBiH svojim kapitalnim transferima osigurala sredstva za nastavak izgradnje južne obilaznice, od tunela Novi do kružnog toka u Rodoču u dužini od tri kilometra. Izgradnjom tog tunela očekujem da ćemo i ove radove završiti te da ćemo južnu obilaznicu pustiti u funkciju, a samim time preusmjeriti teški promet koji se sada odvija samim središtem Mostara - istaknuo je Pravdić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić još jednom je naglasio kako ja izgradnja južne mostarske obilaznice od velikog značaja za sve građane Mostara.

- Već mjesecima smo u kontaktu sa Cestama FBiH i razmišljamo kako što prije i efikasnije završiti južnu obilaznicu. Rečeno je koliko je to važan projekt jer će se čitav kamionski promet koji dolazi iz zapadne Hercegovine preusmjeriti izvan grada. Teški promet sada ide centrom grada i predstavlja problem koji će se ovime napokon riješiti – kazao je gradonačelnik Kordić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.