Nestao u junu 1992.

Potraga za Zijadom Ćišijom: Znaju li beogradski novinar i banjalučki dekan kakva je sudbina logoraša?

FOTO: Bošnjaci.net

Milomir Marić  je bio u "posjeti" logoru Bunker. Kada je vidio mog oca koji je na sebi imao rolku zelene boje, prišao mu je i pokušao je poderati uz riječi:  "Da li se tako nose 'Zelene beretke'"?, kaže Nedim Ćišija

Nedim Ćišija imao je nepune dvije godine kada su njegovog oca Zijada Ćišiju 25. maja 1992. zarobili četnici kod željezničkog depoa u sarajevskom naselju Rajlovac. Odveden je u logor Bunker u Vogošći gdje mu se početkom juna gubi svaki trag.

- Pričali su mi ljudi koji su preživjeli pakao u logorima u Vogošći da je srbijanski novinar Milomir Marić, sada poznat po emisiji Ćirilica, dolazio u "posjetu" logoru Bunker. Kada je vidio mog oca koji je na sebi imao rolku zelene boje, prišao mu je i pokušao je poderati uz riječi:  "Da li se tako nose 'Zelene beretke'"?  Možda upravo beogradski novinar zna šta je bilo s mojim ocem jer je Zijad nestao ubrzo nakon Marićevog odlaska iz Vogošće – kazao je Ćišija za Faktor i nastavio:

- Prema infomacijama koje imam, moj otac je u logoru bio najkasnije do 12. juna. U tim danima ubijeni su deseci ljudi, jedna grupa je u blizini Tihovića zapaljena na gumama, dok je drugi masakr napravio Siniša Milić zvani Mongo strijeljavši na Ilidži pred očima pripadnika UNPROFOR-a 22 bošnjačka civila.

Nekoliko dana kasnije Milić je umro, uz obrazloženje da se predozirao. Ustvari, bliža je istina da je ubijen kako bi se nalogodavci "oprali" kod UNPROFOR-a.

Vogošćanski novinar Eset Muračević, čovjek koji je u logoru Bunker bio zarobljen sedam mjeseci, sjeća se dolaska Marića, poznatog po nacionalističkoj retorici i ratnohuškačkom novinarstvu.  

- Naravno da se sjećam, to nikada neću zaboraviti. Marić sada negira da je bio u vošćanskom logoru, ali to nije tačno. Odmah sam ga prepoznao, znao sam ga iz novinarskih krugova, bio je tada dopisnik lista "Duga". Ubrzo nakon njegovog odlaska nestao je Ćišija. Porodica još traga za njim, a možda odgovor zna Marić – rekao je Muračević.    

Naš sagovornik je ranije pisao da bi o brutalnoj egzekuciji 22 civila iz logora Bunker mogao nešto reći i Predrag Ćeranić, sadašnji dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, a 1992.  načelnik Odjeljenja Srpske nacionalne bezbjednosti Ilidža na čijoj teritoriji je i izvršen masakr. Ćeranić je po službenoj dužnosti sačinio zabilješku u kojoj je potvrdio da je Milić strijeljao 22 civila. Je li Ćeranić prešutio gdje su posmrtni ostaci Ćišije i još nekoliko njegovih sapatnika?

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga