open-navfaktor-logo
search
Prebačen helikopterom
Povrijeđeni planinar sa Prenja transportovan i smješten na KCUS Sarajevo
Planinar koji je danas povrijeđen na planini Prenj (Lupoglav) uspješno je transportovan helikopterom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) u Sarajevo.  
16.02.2020. u 17:43
get url
text
Spašavanje planinara s Prenja

- Helikopter sletio na pomoćni stadion FK Sarajevo na Koševu, a zatim vozilom sarajevske Hitne pomoći prebačen na KCUS gdje će mu se ukazati potebna medicinska pomoć. Na mjestu slijetanja nalazili su se pripadnici FUCZ, koji su preduzeli sve radnje kako bi helikopter sigurno sletio i nasradali planinar bio prebačen do vozila hitne pomoći.

Operativni centar FUCZ koji je bio u komunikaciji sa Operativnim centrom Oružanih snaga Bosne i Hecegovine (OC OS BIH) i Operativno komunikacijskim centrom Ministarstva sigurnosti BiH (OKC 112) odmah je uputio zahtjev za angažman helikoptera OS BiH, a pripadnici FUCZ upućeni su na mjesto slijetanja helikoptera u Sarajevu.

Na odobrenje za polijetanje helikoptera čekalo se nekoliko sati pa je helikopter koji je bio angažovan na Medicinskoj evakuaciji povrijeđenog (MEDEVAC) sletio u Sarajevo tek u 16:40. OC FUCZ bio je u stalnoj komunikaciji i sa EUFOR-om koji je odobrio polijetanje njihovog helikoptera.

U međuvremenu je odobren angažman helikoptera OS BiH koji je izvršio MEDEVAC – saopštili su iz Feederalne uprave civilne zaštite.

Podsjetimo, povrijeđeni planinar iz Jablanice učestvovao je u Memorijalnom pohodu "Lupoglav 2020" u kome je danas učestvovalo više od dvije stotine ljudi. Došlo je do pada kada se planinar okliznuo te je zadobio višestruke povrede. Na terenu u pomoć povrijeđenom planinaru odmah su pritekli članovi stanica GSS-a u FBiH i pripadnici FUCZ, koji su učestvovali u pohodu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.