open-navfaktor-logo
search
Premijere
Predstava "All Inclusive" podsjeća - svi smo jednaki na sceni
Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta istakla je da u predstavi "All Inclusive" osobe sa invaliditetom scenskim pokretom govore o posebnim potrebama koje imamo svi i u kojoj se kroz magistarski rad autorice Amile Terzimehić istražuje sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog, namijenjena je svima
18.09.2019. u 08:34
get url
text
Detalj sa probe predstave "All Inclusive"

Pretpremijera predstave "All Inclusive" na koju su rediteljski potpis stavile Amila Terzimehić, i Ena Kurtalić, bit će upriličena 20. septembra s početkom u 20 sati u Pozorištu mladih Sarajevo.

"All Inclusive" je tema istraživanja Terzimehić, koja je inače studentica glume master studija na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Osim nje i Kurtalić u predstavi koja je namijenjena za odrasle osobe, igraju Jasmin Džemidžić i Merima Dervović.

Kostimografiju i scenografiju je uradila Lejla Hodžić, saradnik za dramaturgiju je bila Emina Omerović, a dizajn plakata je uradila Nađa Čengić. Mentor rada je bio Ermin Bravo.

-Predstava "All Inclusive" govori o slobodi i drugačijem. Ona je rezultat višemjesečnog istraživanja koje se temeljilo na dijalogu moje tijelo i ja. Kao umjetnici imamo obavezu mijenjati mišljenje ljudi, buditi svijest, ukazivati na probleme i postavljati pitanja. Aktivnim učešćem osoba sa invaliditetom rušimo stereotipe na način da oni mogu biti glumci i performeri. Svi smo jednaki na sceni. Pozorište mladih nastavlja da prevazilazi granice i otvara svoja vrata autorima sa inovativnim, originalnim i kreativnim rezultatima u svim oblastima umjetničkog izražavanja, uz prilagodjenje za osobe sa invaliditetom - kazala je Terzimehić.

Direktorica Pozorišta mladih Sarajevo Lejla Panjeta istakla je da u predstavi "All Inclusive" osobe sa invaliditetom scenskim pokretom govore o posebnim potrebama koje imamo svi i u kojoj se kroz magistarski rad autorice Amile Terzimehić istražuje sopstveno tijelo, granice i mogućnosti prihvatanja sebe i drugog, namijenjena je svima.

- Ova predstava za odraslu publiku, ispituje arhetipske obrasce Ružnog pačeta kroz Lacanov svijet u ogledalu i sukob sa tim svijetom- pojasnila je Panjeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.