open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Predstavljene kandidatkinje za sve nivoe vlasti na listama SDA u HNK
Organizacija Žene SDA Hercegovačko-neretvanskog kantona organizovala je press konferenciju, na kojoj su predstavljene kandidatkinje za sve nivoe vlasti na listama SDA u HNK.
09.09.2022. u 15:15
get url
text

Uime kandidatkinja na listi obratile su se:

- za Skupštinu HNK dr Irma Memižan, nositeljica liste, zastupnica u Skupštini HNK,

- za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH – Majra Dautbegović, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH

- za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Alisa Hajdarović, zastupnica u Skupštini HNK i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta F BiH.

Predstavljen je dio dosadašnjeg rada izvršnih i zakonodavnih nivoa vlasti, kao i dijelovi Platforme SDA i fokus djelovanja kandidatkinja. Istaknuta je posebna važnost izlaska na izbore 02. oktobra, podrška kandidatu za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakiru Izetbegoviću, kao i podrška svim kandidatima na listama SDA za sve nivoe vlasti.

Nositeljica liste za Skupštinu HNK dr. Irma Memižan u svom obraćanju istakla je da iz prespektive skupštinske zastupnice u proteklom mandatu je bitno naglasiti to da "jednostrane odluke ili napuštanje pregovaračkog stola nikada nisu donijeli napredak, čega smo mi u Stranci demokratske akcije  itekako svjesni".

- Zato svaka od nas, koja danas sjedi ovdje, kao kandidatkinja najjače političke stranke u BiH, ima odgovornost i obavezu da radi u korist cijele zajednice, ali i da bude glas onih 51 posto koje su vrlo često tihe i koje je društvo učinilo takvima - kazala je.

Kandidatkinja na listi za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH Majra Dautbegović naglasila je:

- U pogledu ključnih sektora privrede, naš sljedeći cilj jeste energetska tranzicija i  energetski nezavisna, sigurna i samoodrživa BiH, sa dugoročnim ekonomskim i ekološki uravnoteženim i održivim elektroenergetskim sektorom.
U sektoru poljoprivrede, svjesni trenutnih proizvodnih i strukturnih slabosti ali i ogromnih potencijala u ovoj oblasti, naš cilj je jačanje ekonomske konkurentnosti i održivosti našeg poljoprivrednog proizvođača i stvaranje radnih mjesta na vlastitim poljoprivrednim gazdinstvima.

Kandidatkinja na listi za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH Alisa Hajdarović osvrnula se na organizaciju Žene SDA HNK kao respektabilan dio Stranke demokratske akcije, čije članice obnašaju vrlo odgovorne funkcije. Na listama SDA u HNK, od 56 kandidata, 23 su žene, što čini 41 posto.

- Posebnu ulogu u svim periodima imale su žene. U našem narodu se kaže da žena drži tri stuba kuće. Pa kada možemo držati tri stuba kuće, zašto onda ne bismo mogle imati aktivniju i bitniju ulogu u društvu i politici. Naravno, ne zanemarivši našu vrlo važnu ulogu u porodici koja je naša osnovna ćelija, odakle crpimo svoju snagu i motivaciju - naglasila je Hajdarović.

Kandidatkinje SDA HNK su:

Za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH: broj 2 Alisa Hajdarović iz Mostara, broj 3 Alma Huseinbegović Radmanić iz Konjica, broj 8 Selma Islamović iz Prozora.

Za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH: broj 2 Sabina Turak iz Konjica, broj 5 Majra Dautbegović iz Jablanice, broj 8 Jasna Hasanbegović Sejfić iz Mostara, broj 9 Jasmina Poplata iz Konjica, broj 11 Enita Vejzović iz Mostara, broj 13 Amela Šator iz Čapljine.

Za Skupštinu HNK: broj 1 Irma Memidžan iz Konjica, broj 5 Dragica Suša iz Mostara, broj 8 Mumbera Berberović iz Mostara, broj 9 Alema Tojaga iz Čapljine, broj 11 Maja Kajtaz iz Mostara, broj 13 Alma Gabela iz Jablanice, broj 16 Almedina Sinanović iz Konjica, broj 18 Amela Hajdarević iz Mostara, broj 21 Lejla Pehilj iz Mostara, broj 23 Amela Begović iz Mostara, broj 26 Belma Halilhodžić iz Jablanice, broj 28 Almina Bajramović iz Mostara, broj 31 Zedina Šero iz Prozora, broj 33  Enisa Buzaljko iz Stoca, saopćeno je iz SDA HNK.

Kandidatkinje SDA na kraju su poručile:

- Budimo svi zajedno ti koji će se boriti za budućnost svih nas, naše djece, za budućnost naše domovine.  Odgojimo naše generacije u pravom duhu, kao vrijedne i poštene ljude, ljude koji vole i cijene svoju domovinu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.