open-navfaktor-logo
search
Drama u Kataru
Preko penala do četvrtfinala: Hrvatska drhtala, ali na kraju slavila protiv Japana
Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru nakon što je u penal-drami savladala Japan. Junak aktuelnih svjetskih viceprvaka je golman Dominik Livaković koji je zaustavio tri udarca sa 11 metara.
05.12.2022. u 18:43
get url
text

Poslije 90 minuta igre na Al Janoub stadionu Al Wakrahu pred 42.000 fanova bilo je 1:1, a prvi put u Kataru navijači su imali priliku gledati produžetke i penale.

Hrvatska je zakazala u prvom poluvremenu. Nije imala rješenje za odlično postavljene i rastrčane Japance. S druge strane, Japan je vrebao svoje šanse iz kontri i polukontri, a i prekidi su, što je iznenađujuće, bili njihov adut.

Japan je poveo u 44. minuti i to poslije kornera do kojeg je došlo zahvaljujući nesporazumu Juranovića i Livakovića. Fudbaler i golman Hrvatske nisu dobro iskomunicirali pa je Juranović poslao loptu u korner, umjesto da golman lagano interveniše. Poslije ubacivanja sa strane i velike gužve u šesnaestercu, lopta je došla do Maede koji trese mrežu Vatrenih. Nakon provjere eventualnog ofsajda, iz VAR sobe stigla je informacija da je sve čisto pa su Japanci mogli krenuti sa slavljem.

Trenutak kada je Maeda matirao Livakovića FOTO: AA

U 56. minuti Hrvatska je poravnala. Ivan Perišić je pogodio 33. put za nacionalni tim. Lovren je centrirao, a igrač Tottenhama sa 14-15 metara glavom poslao loptu iza leđa Gonde.

Perišić se pridružio Shaqiriju, Ronaldu i Messiju, fudbalerima koji su postigli pogodak na svakom od tri posljednja Mundijala.

Slavlje Ivana Perišića FOTO: AA

Izjednačujući gol Vatrenih bio je nagovještaj nešto boljeg meča u nastavku, a već u 58. minuti Livaković je spasio Hrvatsku sjajnom paradom. Ispod prečke je izvadio loptu nakon udarca Enda.

I golman Japana pokazao je svoje kvalitete kada je u 63. minuti zaustavio topovski šut Modrića.

Rezervista Budimir nije uspio zatresti mrežu Japana u 67. minuti kada mu je odbijena lopta poslije pokušaja Kramarića stigla kao naručena.

Kako je vrijeme odmicalo dvije reprezentacije sve manje su rizikovale, nedostajalo je pravih prilika za pogodak pa je okončano 1:1. Putnik u četvrtfinale tražio se nakon dodatnih 30 minuta borbe, a kako golova nije bilo, odlučivali su penali.

Prvi penal izveo je Minanimo. Desetku Japanaca zaustavio je Livaković. Prednost Hrvatskoj donio je Vlašić.

Livaković je na startu druge serije zaustavio Mitomu, a Brozović je precizno pogodio za 2:0.

Japanci su tek u trećoj seriji postigli gol iz penala. Asano je matirao Livakovića za 2:1. Livaja je u timu Hrvatske zatresao stativu.

Livaković je treći penal zaustavio na startu četvrte serije, a Pašalić je poentirao za četvrfinale.

FOTO: AA

Hrvatska će u petak u četvrtfinalu igrati protiv Brazila ili Južne Koreje.

Vatreni su na sličan način počeli nokaut fazu na SP-u prije četiri godine u Rusiji. Tada su u osmini finala poslije penal-drame eliminirali Dansku, a potom nakon boljeg izvođenja penala prošli i Rusiju u četvrtfinalu. Do finala su stigli zahvaljujući trijumfu nad Engleskom i to pogotkom u produžecima. U finalu ih je zaustavila Francuska slavivši sa 4:2.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.