Ima li ovlasti

Premijer Forto direktorici kantonalne institucije uvećao plaću za 20 posto

FOTO: Damir Hodžić

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potpisao je rješenje kojim se v. d. direktorice Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmi Barlov uvećava plaća za 20 posto.

U obrazloženju ovakvog rješenja navodi se da je Belma Barlov osim direktorske funkcije, obavljala i poslove radnog mjesta šefa Službe za pripremu investiciono-tehničke dokumentacije i ugovaranje radova.

Po kojoj zakonskoj osnovi je premijer Forto potpisao ovo rješenje, još nije poznato, a ovo pitanje u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenula je i zastupnica iz Kluba SDA Jasmina Biščević Tokić. 

Ona tvrdi da premijer uopće nema takve ovlasti, te da je ovo povećanje plaće nezakonito.

- Da li je Belma Barlov sama sebe predložila za povećanje plaća s obzirom na to da je Kolektivnim ugovorom propisano da rukovodilac institucije na prijedlog neposrednog rukovodioca donosi ovakva rješenja - kazala je Biščević Tokić za Faktor, te je pozvala Ured za borbu protiv korupcije da detaljnije istraži ovo rješenje.

Naglasila je da premijer može potpisivati isključivo akte Vlade.

Upitali smo i premijera da nam detaljnije obrazloži ovu odluku, te smatra li da premijer KS uopće ima nadležnosti da potpisuje povećanje plaća direktorima kantonalnih institucija, ali odgovor nismo dobili.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga