open-navfaktor-logo
search
NP Mostar
Premijerom predstave "Heroj nacije" započeo 18. festival komedije "Mostarska liska"
Premijerom predstave "Heroj nacije" u izvedbi ansambla Narodnog pozorišta Mostar započeo je 18. festival komedije "Mostarska liska".
23.09.2021. u 21:29
get url
text

I ove godine u takmičarskom dijelu publika će imati priliku vidjeti sedam predstava, od kojih po jednu iz Hrvatske i Srbije. Predstave su inače izabrane među 40 pristiglih, a Festival će i ove godine uz njih imati i 15 dodatnih sadržaja. Festival je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić.

- Mogu garantovati da ćemo u narednim danima biti centar kulturnih zbivanja u zemlji. Večeras imamo duplu radost, jer dugo 'Liska' nije započela premijerom predstave Narodnog pozorišta Mostar - rekao je direktor ove kuće Almir Mujkanović.

Za naredne godine najavio je i novitete.

- Želimo napraviti iskorak i proširiti selekciju izvan našeg govornog područja. Nastojat ćemo praviti internacionalnu selekciju koja će uključiti Engleski, Njemački, Francuski i ostale jezike - najavio je Mujkanović.

Scenarista predstave "Heroj nacije" Ivan Lalić rekao je kako je komad nastao još prije 21 godinu, ali da je njegova sudbina takva da je danas aktuelniji nego u vrijeme kada je pisan.

- Bavi se ulogom medija u zemljama Balkana. Doživio je pravu balkansku sudbinu, jer ustvari govori o zajedničkim problemima malog balkanskog čovjeka. Trudio sam se svemu dodati i lokalni šmek. Smatram i da je uspjeh nasmijati publiku. Za nas je najsretnija situacija vidjeti ljude dok se smiju tokom predstave, te kasnije i kako zadovoljni napuštaju pozorišta - naveo je Lalić.

Osim predstave "Heroj nacije", publika će do kraja festivala imati priliku pogledati i predstave: "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", "Ja od jutra nisam stao", "Pozorište za početnike", "Ritina škola", "Sakati Bily sa Inišmana" i "Čekajući Godoa".

Stručni žiri "Mostarske liske" ovog puta će činiti dramaturg Almir Imširević, reditelj Marko Misirača i glumac Velimir Njirić. U žiriju publike su Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić, dok će i ove godine žiri medija činiti Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.