open-navfaktor-logo
search
Zakazana u petak
"Prevara SNSD-a": Opozicija RS-a kritikovala posebnu sjednicu, ali potvrdili da će učestvovati u raspravi
Zastupnici opozicije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske kritikovali su danas posebnu sjednicu NSRS-a o prijenosu nadležnosti koja će biti održana u petak i nazvali je "prevarom SNSD-a", ali su na kraju ipak potvrdili da će učestvovati u skupštinskoj raspravi.
07.12.2021. u 13:15
get url
text

Šef Kluba zastupnika PDP-a Perica Bundalo kazao je danas da je pred zastupnicima velika odgovornost.

- Ovo je jedan od najozbiljnih trenutaka u postdejstonskoj historiji. Ušli smo odavno u turbulentan period, od nametanja zakona Valentina Inzka, donošenja odluka Ustavnog suda BiH… Zastupnici PDP-a će učetsvovati u radu, a o načinu glasanja stav će zauzeti najviši organi partije. Pri tome ćemo imati na umu naše stavove da treba sačuvati trenutnu ustavno-pravnu poziciju RS-a, te vratiti one nadležnosti koje je realno vratiti, a to nisu vojska i indirektni porezi – rekao je Bundalo.

Dodao je da je mnogo otvorenih pitanja, prije svega zašto se od najave o 140 zakona, došlo do toga da se na ovoj posebna sjednici razmatra o četiri informacije i jednoj deklaraciji.

VEZANI TEKST - Posebna sjednica NSRS-a o povlačenju nadležnosti u petak
 

- Posebno je pitanje zašto se u predloženim zaključcima ostavlja rok od šest mjeseci. To se moralo uraditi odmah, ako ne tako, onda za godinu, odnosno nakon Općih izbora. Moj lični stav je da je ovo trebalo da bude dogovoreno od svih relevantnih političkih faktora i urađeno kroz tri faze. Prva, zaustvljanje odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, zatim vraćanje pojedinih nadležnosti koje su prenesene odlukama NSRS-a, i tek treća faza odluke iz okvira nadležnosti PSBiH – dodao je Bundalo.

Rekao je da se, po pitanju vojske i indirektnih poreza, radi o stotinama miliona maraka, koji nisu predviđeni u budžetu i ekonomskoj politici, koje je pripremila Vlada RS-a.

Duško Ivić (DNS) kazao je da se sjednica mogla zakazati i online, ako već zastupnici neće moći da razgovaraju o svim tačkama posebno, a ne u objedinjenoj raspravi.

- Ovo su prijedlozi SNSD-a. Na skupštinski kolegij je došao savjetnik člana Predsjedništva BiH i portparol SNSD-a i rekao da je ovo stav RS-a, ali sam mu odgovorio da je to stav SNSD-a. Poziv za razgovor mi smo dobijali sa logom SNSD-a. Ako se razgovara o budućnosti RS-a, onda su u tome trebale učestvovati sve političke partije – rekao je Ivić.

Na kraju je poručio da će stranački organi DNS-a tek odlučiti da li će oni učestvovati u skupštinskoj raspravi i kako će glasati.

Nedeljko Glamočak (SDS) je naveo da će zastupnici ove stranke učestvovati u raspravi na posebnoj sjednici, a prethodno ju je ocijenio kao "prevaru SNSD-a".

Kazao je da je tražio informaciju od predlagača i odgovor na pitanja da li postoji podrška međunarodnih krugova i da li će građani RS-a u narednih šest mjeseci imati problema do donošenja novih zakona, ali da odgovor nije dobio.

- Zato sam još više uvjeren da je ovo još jedna prevara SNSD-a pred izbore i da od svega ovoga neće biti ništa – kazao je Glamočak i poručio da je sve "politička igra, farsa, i kampanja SNSD-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.