open-navfaktor-logo
search
Hrabri Trebinjac
Prije 28 godina Srđan Aleksić stradao jer je ispunjavao ljudsku dužnost
Dvadeset osam godina je prošlo od smrti Srđana Aleksića, 27-godišnjeg mladića velikog srca, kojeg su pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske jer je pomogao svom sugrađaninu.
27.01.2021. u 08:16
get url
text

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović pripadnici VRS su ga počeli maltretirati i tuči. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu, a četiri vojnika su kundacima pušaka istukli Srđana.

Od zadobijenih povreda pao je u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u posmrtnici napisao "tragično je završio svoj život ispunjavajući ljudsku dužnost".

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Srđan Aleksić rođen je u Trebinju. Otac Rade je bio košarkaški trener. Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.

Srđan se amaterski bavio glumom za što je dobio i više nagrada. Nastavio je glumiti i tokom rata u predstavi "San ratne noći".

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana "ulica Srđana Aleksića". U obrazloženju je navedeno: "Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla".

Još nekoliko ulica i u Srbiji je dobilo ime po Srđanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.