open-navfaktor-logo
search
Dobili 170 doza iz Srbije
Prim. dr. Drljević dobio prvu dozu: Dobar je osjećaj da ste se vakcinisali, a i dobro se osjećam
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" jutros je počela vakcinacija zdravstvenih radnika prvom dozom Covishield vakcine proizvedene u Indiji po licenci AstraZeneca i Univerziteta Oxford.
10.03.2021. u 10:50
get url
text

Prema informaciji koju smo dobili iz ove zdravstvene ustanove, Opća bolnica dobila je 170 doza vakcine koju je naša zemlja prošle sedmice dobila u donaciji od Srbije.

Vakcinu je prvi primio prim. dr. Ednan Drljević, infektolog, koji radi u Covid-odjelu bolnice.

- Dobar je osjećaj da ste se vakcinisali, a i dobro se osjećam. Svi koji smo do ovog trenutka dobili vakcinu nemamo lokalnih reakcija. Po protokolu čekamo 15 minuta. Imamo prostoriju, u kojoj sve nas koji smo dobili vakcinu, 30 minuta nadziru ljekari iz urgentnog centra. Oni koji imaju alergije 30 minuta su pod nadzorom, ali ponavljam, do ovog trenutka niko nije imao bilo kakvu reakciju – kaže Drljević.

Za provođenje vakcinacije formirano je šest timova, a prema riječima Drljevića, planirano je da imunizacija danas bude završena.

- Pozvali smo sve zdravstvene radnike da dođu danas. Spisak za vakcinaciju pravljen je po kriterijima, a sada ih proširujemo, jer su se neki u međuvremenu vakcinisali u Srbiji i Hrvatskoj. Ima i onih koji još razmišljaju hoće ili ili neće primiti vakcinu, ali kako smo dobili ograničen broj, mislim da će vakcinacija prvom dozom u Općoj bolnici vrlo brzo završiti – dodao je Drljević.

Istakao je da je Opća bolnica dobila zvanično obavještenje iz kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj se navodi da će pošiljka sa drugom dozom AstraZeneca vakcine stići u roku od 12 sedmica.

Dr. Aida Pitić, epidemiolog, jutros nam je kazala da je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, zajedno sa zdravstvenim ustanovama, napravio Plan vakcinacije, dostavio ga Ministarstvu zdravstva KS, koji ga je odobrio.

Na pitanje, koliko je koja zdravstvena ustanova dobila vakcina, Pitić je odgovorila da te informacije tražimo u Ministarstvu zdravstva KS. Pokušali smo stupiti u kontakt sa Harisom Vranićem, no na telefonske pozive ministar nije odgovarao. 

U javnoj ustanovi "Dom zdravlja" KS rečeno nam je da oni još uvijek nemaju informaciju – koliko će dobiti vakcina.

- Naša higijensko-epidemiološka služba pravi raspored, nakon čega ćemo znati tačan broj zdravstvenih radnika koji se trebaju vakcinisati. Mislim da će se sve znati u narednih dan, dva - kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU "Dom zdravlja" KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.