open-navfaktor-logo
search
Znate li koji je
Prodaje se prvi tweet, ponuđena čak 2,5 miliona dolara
Jack Dorsey, izvršni direktor Twittera, ponudio je na prodaju prvi tweet.
07.03.2021. u 11:53
get url
text

Na platofrmi pod nazivom "Dragocjenosti" u petak popodne ponudio je da proda prvi tweet kao nezamjenjivi token ili NFT. Riječ je o tweetu koji je objavio 21. marta 2006. godine.

- Samo postavljam svoj twttr - napisao je tada.

Interesovanja za kupovinu ovog tewwta ne manjka, a najveću ponudu je dao Sine Estavi, izvršni direktor Bridge Oraclea, koji nudi 2,5 miliona dolara, piše CNBC.

Vlasništvo nad ovom imovinom bilježi se na blockchainu - digitalnoj knjizi sličnoj mrežama koje podupiru bitcoin i druge kriptovalute.

Međutim, za razliku od većine valuta, osoba ne može zamijeniti jedan NFT za drugi, kao što bi to učinila s dolarima ili drugom imovinom. Svaki NFT je jedinstven i djeluje kao kolekcionarski predmet koji se ne može duplicirati, što ih čini rijetkim po dizajnu.

Kripto-kolekcionarstvo u posljednje je vrijeme popularno, a svi, od umjetnika do rock bendova, kovali su njihov sadržaj. Na primjer, digitalna izvedba meme Nyan Cat iz 2011. godine prodana je za gotovo 600.000 američkih dolara na internetskoj aukciji prošlog mjeseca.

Neki ljudi koji kupuju NFT-ove vjeruju da im to može pomoći da dokažu vlasništvo nad virtualnim predmetom zahvaljujući blockchainu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.