open-navfaktor-logo
search
Poraz politika HDZ-a i SNSD-a
Prof. dr. Sedad Dedić: EPP stala uz stavove koje SDA zagovara, evropski parlamentarci dužni su ih provoditi
Prof. dr. Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici i član Prdsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), koji prisustvovao Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu u okviru delegacije SDA, govorio je za Faktor o Rezoluciji koja je usvojena, a iz koje je izbačeno "legitimno predstavljanje" na način kako ga zagovaraju HDZ i Dragan Čović te su osuđene blokade institucija Bosne i Hercegovine na državnom i entitetskom nivou.
01.06.2022. u 15:25
get url
text

- EPP je najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu. SDA je najveći politički partner EPP-a iz BiH. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je predvodeći SDA delegaciju na najvećem političkom dogadjaju u Evropi, Kongresu EPP-a, u javnim obraćanjima i na izvanrednom engleskom jeziku i u velikom broju bilateralnih sastanaka precizno objasnio rukovodstvu EPP-a da je sve što Bosna i Hercegovina traži i treba poštivanje pravne države i demokratskih vrijednosti bez kojih bi se urušila uspješna i moderna civilizacija - kaže Dedić.

Također, dodaje, jasne su poruke Izetbegovića da EPP i EU imaju priliku da kroz kandidatski status otvore novu pozitivnu perspektivu za sve građane Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Zahvaljujem se prijateljima iz EPP-a što su uvažili naše argumente

- Rukovodstvo EPP-a, evropski parlamentarci iz evropskih demokratija su usvajanjem ovih dokumenata o BiH jasno stali uz stavove koje SDA u BiH beskompromisno zagovara, zato što su utemeljene na evropskim vrijednostima, a svjedoci smo da su neki domaći politički akteri bili spremni da trguju tim principima misleći da će ih odustajanje od principa dovesti do vlasti - kaže Dedić.

I ovo je još jedna potvrda da samo evropske vrijednosti zahvaljujući kojima EU živi u prosperitetu su ispravan put za BiH, kaže naš sagovornik.

- Partneri SDA iz EPP-a beskompromisno zahtijevaju prekid blokada države i na državnom i na entitetskom nivou, provođenje demokratskih izbora u skladu sa Ustavom i zakonima BiH, provođenje presuda domaćih i međunarodnih sudova, prestanak negiranja genocida, provođenje reformi ustava i zakona kojima će BiH ispoštovati sve presude domaćih i međunarodnih sudova i tako povećati kvalitet pravnih normi i života građana.

EPP je u Rezoluciji ostao doslijedan evropskim pravnim i političkim principima! Bez tih principa kao što su sloboda, demokratija, ljudska prava, pravna država ne bi postojao uspjeh i kvalitet života u uspješnim državama. "Legitimno predstavljanje", na način kako to Čović zagovara, produbljuje etničke podjele i donosi dodatnu diskriminaciju što za EPP nije prohvatljivo zato što je suprotno temeljima evropske pravne stečevine, suprotno je evropskim pravnim principa i suprotno je ljudskim pravima.

VEZANI TEKST - Dodik bijesan na najveću grupaciju u Parlamentu EU-a: Podržavaju politiku muslimanske SDA

EPP je jednoglasno usvojila dva dokumenta u kojima zauzima stav o BiH. Jedan je usvojila Politička skupština EPP-a u okvitu dokumenta o Zapadnom Balkanu, a drugi je usvojio Kongres EPP-a. U oba dokumenta EPP je dao punu podršku teritorijalnom i političkom integritetu BiH, osudio sve antidržavne i protupravne aktivnosti i zatražio puno poštivanje pravne države. Svi članovi EPP-a imaju obavezu poštivati i provoditi usvojene dokumente.

Poseban značaj sadržaja ovih dokumenata EPP-a jeste još jedna snažna i jasna poruka da se svi akteri u BiH moraju okrenuti jačanju države BiH u interesu svih građana i da antidržavne, anticivilizacijske, antievropske i neustavne politike u BiH nemaju nikakvu podršku ni šansu - objašnjava Dedić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.