Potvrđeno

Progon zbog izdvojenog mišljenja u slučaju "Respiratori": Podignuta disciplinska tužba protiv Perića

FOTO: Sud BiH

Ured disciplinskog tužioca pokrenuo je disciplinski postupak protiv sudije Suda Bosne i Hercegovine Branka Perića, koji je u nepravosnažnoj presudi u predmetu "Respiratori" imao izdvojeno mišljenje.

VEZANI TEKST - Presuda za "Respiratore" još nije napisana, sudija Radević dvaput tražio produženje roka

Kako je rečeno iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT), protiv sudije Branka Perića je pokrenut disciplinski postupak zbog "donošenja odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka" i "neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija".

Detektor neslužbeno saznaje da se prvi prekršaj odnosi na prvostepenu presudu u predmetu "Respiratori", u kojem je Perić, kao predsjednik Sudskog vijeća, imao izdvojeno mišljenje, dok se neopravdano kašnjenje u izradi odluka odnosi na drugi predmet.

Nakon izricanja prvostepene presude u predmetu "Respiratori" u aprilu ove godine, UDT je protiv sudije Perića formirao predmet po službenoj dužnosti.

Perić je predsjedavao Sudskim vijećem koje je prvostepenom presudom osudilo bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je nekadašnja federalna ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Sudija Perić je ranije za Detektor kazao da je čuo da je formiran predmet protiv njega i da nema komentara. On je tokom izricanja prvostepene presude naveo da izdvojena mišljenja nisu uobičajena praksa Suda BiH, kao i da je to "legitimno pravo sudije i legitiman interes stranaka". 

On je tokom izricanja prvostepene presude rekao da je ona donesena većinom glasova sudija Brace Stupara i Gorana Radevića.

VEZANI TEKST - Perić nije bio za osudu Novalića i drugih, spomenuo Ambasadu SAD-a i medijski teror sa "centrom u jednom dnevnom listu"

- Ja nisam podržao većinsko mišljenje. Moja procjena se potpuno razlikuje - kazao je Perić tokom izricanja presude, navodeći da smatra da nije dokazano krivično djelo zloupotrebe položaja i namjera optuženih.

Perić je u izdvojenom mišljenju naveo da je američka ambasada u toku suđenja postupajuće tužioce proglasila herojima, a da su optuženi bili izloženi "teroru" jednog dnevnog lista, navodeći da takve stvari nisu potrebne i onemogućavaju dobro pravosuđe i vladavinu prava.

U narednom periodu očekuje se zakazivanje pripremnog ročište pred Prvostepenim disciplinskim vijećem, kada će biti poznato više detalja iz disciplinske tužbe.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga