open-navfaktor-logo
search
Čuvanje sjećanja
Projekat "Što te nema" u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica
Memorijalni projekat "Što te nema", umjetnice Aide Šehović, sutra će biti postavljen u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica, kojeg su u julu 1995. godine počinile vojne, policijske i paravojne formacije iz bh. entiteta RS i Srbije.
09.07.2020. u 21:05
get url
text
Projekat Što te nema

Projekat je napravljen od fildžana u koji se u znak sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine sipa kafa.

Jedan od fildžana koji će biti dio postavke posvećen je Mustafi Hrustiću. Fildžan će postaviti njegove unuke Amina (9) i Adna (12) koje su se rodile i žive u Srebrenici.

- Mi našeg djeda znamo samo preko fotografija, jer je ubijen u genocidu. Nažalost, nismo ga uspjele upoznati. Mi ćemo čuvati preko slika sjećanje na djeda. Često dolazimo u Memorijalni centar, obiđemo mezar i proučimo Fatihu - rekle su Amina i Adna koje su prije dvije godine dobile brata, koji je dobio ime po djedu Mustafi.

- Pored fildžana za njihovog djeda one će pokloniti za postavku još pet fildžana za moje amidže i amidižiće. Svi oni su ubijeni u genocidu. Pored mezara mog oca su i mezari amidže i njegovog sina - istakao je Damir Hrustić, otac djevojčica i dodaje da je bitno da se čuva sjećanje i istina:

- Amina i Adna su dovoljno velike da znaju šta šta se desilo njihovom djedu. Nažalost, nisu imale priliku da ga upoznaju, uskraćeno im je da pamte one dječije trenutke provedene s djedom. Ja sam sinu odlučio dati ime po mom ocu. Sjećanje na naše voljene moramo čuvati dok smo živi, i nikad ne zaboraviti kako nam se opet ne bi ponovilo.

Mustafa Hrustić ukopan je u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari 2005. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.