open-navfaktor-logo
search
Sukob policije i građana
Protesti u Bejrutu: Demonstranti upali u ministarstvo, ubijen policajac
Libanski policajac poginuo je danas u sukobima s demonstrantima u središtu Bejruta, rekao je glasnogovornik policije, nakon žestokih sukoba policije i građana ogorčenih zbog strašne eksplozije u kojoj je u utorak poginulo najmanje 158 ljudi.
08.08.2020. u 21:37
get url
text

U protestima protiv vlasti do sada je povrijeđeno više od 100 ljudi, a deseci su završili u bolnici.

VEZANI TEKST - Prevazilazak krize: Premijer Libana tražit će prijevremene izbore

Policija je potvrdila da je bilo i pucnjave, ali nije jasno ko je pucao.

Deseci demonstranata ušli su u zgradu ministarstva vanjskih poslova gdje su spalili portret predsjednika Michela Aouna, kojeg mnogi smatraju predstavnikom političke klase koja vlada zemljom desetljećima i koju smatraju odgovornom za duboku političku i ekonomsku krizu.

Na ulice je izišlo između pet i sedam hiljada ljudi i izbilo je nasilje. Policajci su ispalili suzavac na demonstrante koji ih gađaju kamenjem.

Premijer Hassan Diab rekao je u obraćanju građanima da će tražiti prijevremene izbore.

- Ne možemo izaći iz ove krize bez prijevremenih izbora - rekao je, dodajući da nije kriv za velike ekonomske i političke probleme.

Demonstranti su tokom protesta nazvanih "Sudnji dan" podigli lažna vješala koja su postala glavni simbol demonstracija u kojima se traži od vlasti da preuzmu odgovornost za eksploziju, korupciju i loše upravljanje zemljom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.