open-navfaktor-logo
search
Neće odustati
Proveli drugu noć ispred zgrade Vlade KS: Šta se dešava u vrhu SDP-a zbog radnika u zdravstvu?
Radnici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i drugu noć proveli su ispred zgrade Vlade KS.
14.04.2022. u 12:00
get url
text

Iako je polovina aprila, noći su još hladne, pa su medicinari sinoć postavili mali šator u parku ispred Vlade KS kako bi se barem malo zaštitili.

- Hladno jeste, ali odustati nećemo. Zahvalni smo kolegama i građanima koji nam stalno donose hranu, vodu, kafu, to nam puno znači. Odlučni smo ostati do kraja, odnosno dok se vlast ne udostoji da prekine ovu agoniju koja traje više od 30 mjeseci - kazao nam je jutros Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva JU Dom zdravlja KS i član pregovaračkog tima ispred sindikata zdravstva sa Vladom KS.

Podrška kolegama - Uposlenici Zavoda za medicinu rada KS

Podsjetimo, članovi Osnovne sindikalne organizacije Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Sindikata radnika u zdravstvu KS, Sindikata uposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Sindikata Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, od utorka, 12. aprila, nalaze se ispred zgrade Vlade KS, i otići neće, kako su nam kazali, "dok sa Vladom KS ne potpišu Granski kolektivni ugovor koji im je istekao 7. februara 2019. godine".

Okidač za ovakav potez, kako su nam kazali radnici u zdravstvu KS, "bila je i Odluka o vođenju pregovora između predstavnika Vlade KS i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS o zaključivanju novog kolektivnog ugovora sa doktorima medicine i stomatologije u KS, koja je objavljena u Službenom listu KS".

Odluka, prema njihovim riječima, "ponovo otvara put svim nezakonitim radnjama koje su se dešavale prethodnih godina, kada je vlast u Kantonu Sarajevo nezakonito samo sa jednim dijelom zdravstvenih radnika (Sindikat doktora medicine i stomatologije KS), u dva navrata potpisala strukovne kolektivne ugovore, koje Zakon o radu Federacije BiH ne poznaje, i koji su samim tim nezakoniti i ništavni".

Krajem prošlog mjeseca, nakon što vladajuća "Trojka" nije imala većinu za usvajanje dnevnog reda, na kojoj je jedna od tačaka bila i - donošenje Finansijskog plana ZZOKS - sjednica je prekinuta. Nova bi se trebala održati 19. aprila, kada bi se opet na dnevnom redu trebao naći i Finansijski plan ZZOKS.

No bez potpisivanja Granskog kolektivnog ugovora, koji je jedini prepoznat u Zakonu o radu Federacije BiH, ne može se, kako ističe Avdović, donijeti ni Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS).

Dolaze kolege da im daju podršku

Ukoliko se to ipak desi, kao i prethodne 2021. godine, radnici u zdravstvu KS najavljuju proširenje krivične prijave iz prošle godine koju će, kako rekoše, prema Kantonalnom tužilaštvu uputiti u roku 24 sata.

- Nadamo se da do toga neće doći i da će Vlada KS, koja se zaklinje radom u skladu sa zakonima i vladavinom prava, do 19. aprila sa sindikatima potpisati jedini zakonom priznati Granski kolektivni ugovor. Ukoliko se to ne desi do 19. aprila, Vlada KS tada uistinu žrtvuje plaće, lijekove i sve ono od čega zavisi donošenje Finansijskog plana ZZOKS. Iskreno se nadam, u cilju dobrobiti trenutne vlasti u KS, da do toga neće doći. Forto je jučer, gostujući na jednoj televiziji, kazao "kako se nada da bi ubrzo mogao biti zaključen kolektivni ugovor za sve radnike u zdravstvu, a nakon toga da se do kraja mjeseca usvoji Finansijski plan ZZOKS". Mi protiv toga nemamo ništa i mogu reći da je ovo veliki napredak u onome što smo do sada mogli čuti od premijera, koji je jednom davno rekao "neće dobiti ništa dok sam ja na vlasti" - navodi Avdović.

Nezvanično, Faktor saznaje da je nepotpisivanje ugovora sa zdravstvenim radnicima izazvalo neslaganje u mišljenjima u vrhu SDP-a BiH, čak i pravu "dramu" u ovoj, ali i nekim drugim strankama u Kantonu Sarajevo.

Naime, kako naš izvor tvrdi, "ministar zdravstva KS, koji je na čelu pregovaračkog tima Vlade KS sa sindikatima zdravstva, davno bi i potpisao Granski kolektivni ugovor da mu to dozvoljavaju koalicioni partneri u vlasti u KS, koje on, zbog mira u kući, mora slijepo slušati".

- Sinoć su doktori, koji su članovi SDP-a BiH, pozvani u centralu, gdje su bili do kasno u noć, a povod je da se SDP "mora konačno uniformisati, i da ne mogu postojati dva različita mišljenja u toj stranci". No drama se nije samo odvijala u SDP-u, nego i u nekim drugim strankama – kazao je naš izvor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.