open-navfaktor-logo
search
Krivično djelo
Provjera u SBK: Krivotvorene čak i diplome osnovnih škola, prijavljeno nekoliko profesora
Nakon što je Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) početkom decembra usvojila prijedlog za izradu nove Strategije za borbu protiv korupcije i akcijski plan za razdoblje 2020.-2024. godine te prihvatila inicijativu za osnivanje Ureda za borbu protiv korupcije u SBK, prijedlog sada mora proći i skupštinsku proceduru. Haris Hrustanović, koordinator Tima za sprječavanje korupcije SBK, kaže kako je komisija obavila provjeru oko 70 posto diploma zaposlenih u javnim tijelima u kantonu.
03.03.2022. u 19:39
get url
text
Haris Hrustanović
Haris Hrustanović

- Dat ćemo inicijativu da se formira nova komisija, s obzirom na to da su predsjednik i neki članovi aktualne komisije otišli u penziju. U tom projektu završene su provjere do 70 posto diploma a prema izvještaju komisije, više od 30 izvještaja podneseno je Kantonalnom tužiteljstvu u Travniku zbog krivičnog djela krivotvorenje javne isprave, tako da te pojave zaista ima - rekao je Hrustanović.

Naveo je kako najveći broj diploma za koje se ispostavilo da su krivotvorene dolazi iz sektora obrazovanja, i to kad su u pitanju različita radna mjesta.

Zbog krivotvorenja diplome prijavljeno je nekoliko profesora i nastavnika, ali i radnika sa srednjom stručnom spremom, a krivotvorene su čak i diplome osnovnih škola.

- Nastojat ćemo realizirati taj projekt do kraja s novom komisijom i tad ćemo imati prave podatke koji je to broj osoba koje obavljaju razne javne funkcije s krivotvorenim diplomama - rekao je Hrustanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.