open-navfaktor-logo
search
Apel
Prvi čovjek UN-a Guterres poziva na suzdržanost i smirivanje tenzija u svijetu
Iako Guterres u obraćanju novinarima nije pominjao Iran, niti SAD, u žiži svjetske pažnje je upravo eskalacija tenzija u odnosima između te dvije zemlje
06.01.2020. u 20:04
get url
text

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je sve svjetske lidere da pokažu maksimalnu suzdržanost i djeluju u pravcu smirivanja tenzija u svijetu. Izrazivši zabrinutost zbog aktuelnog globalnog rasta tenzija, Guterres je kazao da je u stalnom kontaktu sa svjetskim liderima.

-Moja poruka je jednostavna i jasna, zaustavite eskalaciju, pokažite maksimalnu suzdržanost, obnovite dijalog i međunarodnu saradnju - poručio je Guterres i dodao da se ne smije zaboraviti da rat izaziva velike patnje običnih ljudi koji uvijek plate najveći ceh sukoba.

On je također poručio da je zajednička zadaća međunarodne zajednice i UN-a da se izbjegnu takve patnje. Iako Guterres u obraćanju novinarima nije pominjao Iran, niti SAD, u žiži svjetske pažnje je upravo eskalacija tenzija u odnosima između te dvije zemlje.

Tenzije na Bliskom istoku eskalirale su nakon napada u kojem su američke snage u petak u Bagdadu ubile iranskog generala Qassema Soleimanija, komandanta odreda Quds, odnosno elitne jedinice Revolucionarne garde Irana. Zvanični Teheran zaprijetio je da će odgovoriti na američki napad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.