open-navfaktor-logo
search
Obećavajući korak
Prvi električni autonomni teretni brod porinut u Norveškoj
Nula emisija i uskoro, nula posade, u Norveškoj je predstavljen prvi potpuno električni autonomni teretni brod na svijetu, mali, ali obećavajući korak prema smanjenju klimatskog otiska pomorske industrije.
19.11.2021. u 22:00
get url
text

Dopremanjem do 120 kontejnera gnojiva iz tvornice u jugoistočnom gradu Porsgrunnu u luku Brevik udaljenu desetak kilometara (oko osam milja) daleko odgađana Yara Birkeland, prikazana medijima u petak, eliminirati će potrebu za oko 40.000 putovanja kamionom godišnje koja se sada pokreću zagađujućim dizelom.

- Naravno, bilo je poteškoća i zastoja - rekao je Svein Tore Holsether, izvršni direktor norveškog diva u proizvodnji gnojiva Yara, prenosi Yahoo News.

Ali onda je još više zahvalno stajati danas ovdje ispred ovog broda i vidjeti da smo to uspjeli učiniti, rekao je, dok je elegantno plavo-bijelo plovilo bilo privezano za njim u doku u Oslu, gdje je bilo otplovio za događaj.

Brod od 80 metara i nosivosti 3.200 tona uskoro će započeti dvogodišnje radne pokuse tokom kojih će biti fino podešen da nauči samostalno manevrirati.

- Kormilarnica bi mogla potpuno nestati za tri, četiri ili pet godina - rekao je Holsether, nakon što plovilo samostalno pređe 7,5 nautičkih milja uz pomoć senzora.

Autonomno djelovanje može omogućiti sigurno putovanje, rekao je Jostein Braaten

- Dosta incidenata koji se događaju na brodovima posljedica je ljudske pogreške, na primjer zbog umora, rekao je voditelj projekta s vjerojatno osuđenog mosta - dodao je Braaten. 

Iako udaljenost koju će Yara Birkeland prijeći može biti kratka, suočit će se s mnogim preprekama.

Morat će ploviti uskom fjordu i ploviti ispod dva mosta dok upravlja strujama i gustim prometom trgovačkih brodova, plovila za razonodu i kajaka, prije nego što pristane u jednu od najprometnijih norveških luka.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.