open-navfaktor-logo
search
Novi turizam
Prvi hotel u svemiru postaje stvarnost: Otvaranje u planu za šest godina, cijena "astronomska"
Odmor u svemiru mogao bi uskoro postati stvarnost, barem za one sa jako dubokim džepom.
07.03.2021. u 11:16
get url
text
Space hotel Voyager

Još 2019. godine kalifornijska kompanija Gateway Foundation objavila je planove za hotel koji bi jednog dana mogao plutati iznad Zemljine atmosfere. 

Tada nazvan Von Braun Station, ovaj futuristički koncept, koji se sastoji od 24 povezana modula koja čine rotirajući točak koji kruži oko Zemlje, trebao bi biti potpuno operativan do 2027. godine.

No hotel će dobiti novo ime, Voyager Station, a gradit će ga Orbital Assembly Corporation, nova građevinska kompanija koju vodi bivši pilot John Blincow, koji je također na čelu Gateway Foundation, piše CNN Travel.

Orbital Assembly Corporation/Space hotel

U nedavnom intervjuu, Blincow je objasnio da je došlo do nekih kašnjenja zbog koronavirusa, ali očekuje se da će izgradnja svemirskog hotela započeti 2026. godine, a boravak u svemiru mogao bi biti stvarnost do 2027. godine.

- Trudimo se da javnost shvati da je zlatno doba svemirskih putovanja pred vratima. Ono dolazi, jako brzo - rekao je Blincow.

Prikazi kako bi hotel mogao izgledati sugeriraju interijer koji se ne razlikuje od nekog luksuznog hotela na Zemlji, samo s prilično spektakularnim pogledima koji su "kao van ovog svijeta".

Kada su početni dizajni premijerno prikazani prije nekoliko godina, Tim Alatorre, viši arhitekt dizajna u Orbital Assembly Corporation, rekao je da će biti suprotno od onoga što smo imali priliku vidjeti u filmu Stanleyja Kubricka "2001: Odiseja u svemiru".

Dok je Stanley Kubrick naglasio podjelu između tehnologije i čovječanstva, pa je stanice i brodove učinio vrlo sterilnim, čistim i stranim ljudima, Alatorre i njegov tim žele donijeti djelić zemlje u svemir putem toplih apartmana i otmjenih barova i restorana. Gosti mogu biti u svemiru, ali i dalje mogu uživati ​​u uobičajenim krevetima i tuševima.

Orbital Assembly Corporation/Space hotel

To ne znači da će hotel potpuno zanemariti novost boravka u svemiru. U hotelskom restoranu planira se poslužiti "svemirska hrana", poput smrznutog sladoleda. Osim toga, u ponudi će biti rekreacijske aktivnosti koje "ističu činjenicu da ste u stanju raditi stvari koje ne možete na Zemlji", kako je rekao Alatorre.

- Zbog bestežinskog stanja i smanjene gravitacije, moći ćete skočiti više, moći ćete podizati stvari, moći trčati na načine koji ne možete na Zemlji - dodao je Alatorre.

Svemirski turizam postaje sve aktuelnija tema, a nekoliko kompanija to pokušava ostvariti - od Virgin Galactic do SpaceX-a Elona Muska. SpaceXov sistem StarShip mogao bi pomoći da se Voyager Station spusti sa zemlje.

Za sada svemirski hotel ne oglašava cijenu sobe, ali očekujte da će račun biti isporučen s prilično pozamašnom cijenom.

Orbital Assembly Corporation/Space hotel

Na primjer, Virgin Galactic planira lansirati putnike u suborbitalni prostor po cijeni od 250.000 američkih dolara po osobi po putovanju.

Međutim, tim koji stoji iza stanice Voyager rekao je da se nada da će boravak u hotelu na kraju učiniti jednakim "putovanju na krstarenju ili putovanju u Disneyland".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.