open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Radnici pronašli 200 tijela u podrumu zgrade u Mariupolju
Radnici koji su kopali po ruševinama pronašli su 200 tijela u Mariupolju, saopćile su u utorak ukrajinske vlasti, što je još jedno mračno otkriće u razrušenom lučkom gradu koji je doživio neke od najtežih razaranja u protekla tri mjeseca ruske agresije na Ukrajinu.
24.05.2022. u 14:28
get url
text

Tijela pronađena u podrumu srušene stambene zgrade bila su u raspadanju, a smrad je prožimao susjedstvo, rekao je Petro Andrijuščenko, savjetnik gradonačelnika grada.

- Prilikom demontaže ruševina stambenog bloka u aveniji Myru, oko 200 tijela žrtava pronađeno je u podrumu sa visokim stepenom raspadanja - napisao je Andrijuščenko.

Prema njegovim riječima, kako su lokalni stanovnici odbili da pokupe tijela mrtvih, rusko Ministarstvo za vanredne situacije je jednostavno ostavilo leševe na mjestu događaja. Kako je ruševina djelimično rašćišćavana, smrad se osjetio po cijeloj stambenoj četvrti, prenosi Ukrinform

Prema Andrijuščenku, ruski okupatori su grad Mariupolj pretvorili u groblje.

Mariupolj, nad kojim su Rusi nedavno preuzeli punu kontrolu, pretrpio je neke od najtežih ratnih stradanja i postao je svjetski simbol prkosa zbog tvrde odbrane koju su mjesecima postavljali borci u čeličani.

Objava pronalaska tijela uslijedila je ubrzo nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju da vodi "totalni rat", nastojeći njegovoj zemlji nanijeti što više smrti i razaranja, prenio je AP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.