open-navfaktor-logo
search
Promrzli i umorni
Radnici u zdravstvu proveli noć ispred Vlade KS: Umjesto rješenja njihovih problema Vranić im ponudio čaj
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo prethodnu noć proveli su ispred zdrage Vlade KS nezadovoljni što više od 30 mjeseci čekaju na potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora.
13.04.2022. u 14:56
get url
text

Promrzli i umorni i jutros su predstavnici Osnovne sindikalne organizacije Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, Sindikata radnika u zdravstvu KS, Sindikata uposlenih u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Sindikata Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH, bili u parku ispreg Vlade KS.

Kolege i građani im donijeli hranu i vodu

Na klupi u blizini stoji hrana i voda koju im, kako nam rekoše, od sinoć donose kolege, ali i ostali građani KS, koji nemaju nikakve veze sa zdravstvom.

Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zdravstva JU Dom zdravlja KS i član pregovaračkog tima, kaže kako ih je noćas oko dva sata bilo pedesetak, ali da su mnogi jutros morali na posao.

Jasmin Avdović

I dok jedni, zbog poslovnih i porodičnih obaveza odlaze, druge kolege im se pridružuju.

Iako su jutros predstavnici sindikata kratko bili kod Harisa Vranića, ministra zdravstva KS, naglašavaju kako odustati neće sve dok ne vide potpisan Granski kolektivni ugovor.

- Proveli smo ovdje cijelu noć. Oko dva sata bilo nas je oko pedesetak. Jutros su mnogi otišli za obavezama. Imam ih i ja, kćerka je nezadovoljna jer je jutros nisam odveo u školu... No mi više ne možemo čekati. Udarili smo u plafon svih naših sindikalnih mogućnosti jer više ne vidimo način na koji javnosti, našem članstvu, ljudima u zdravstvu cijelog kantona možemo pokazati da smo odlučni, da nećemo odustati jer vjerujemo u sistem. Nije baš ugodno stajati ili sjediti na klupi u parku cijelu noć, ali nećemo odustati. Zahvaljujemo se svim građanima koji su nam donijeli sve, od hrane, kolača, kafe, vode. Pitali su i za šator, grijalice - govori Avdović.

Dodaje "da nema nikakvog fiktivnog rata između doktora i nedoktora, a koje neki, kako kaže, vole prikazati, nego da je sindikat tužio sindikat".

- Mi smo svi jedan tim koji radi u interesu građana - istakao je.

Kazao je "kako ih je Vranić jutros pozvao na čaj".

- Razgovor je bio kratak, prijatan, do neke mjere su usaglašeni stavovi, ali mi dok god, poučeni ranijim iskustvom, ne dobijemo zvanično na papiru potpisan Granski kolektivni ugovor, nećemo odustati. Nedavno smo imali ponuđenu satnicu 3.0, a onda je sve sutradan propalo. Sinoć smo nadležnima u MUP-u KS obećali da neće biti narušavanja javnog reda i mira, mi samo tražimo naša prava - naglasio je Avdović.

Senad Sadiković

I Senad Sadiković, predsjednik Sindikata Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i član Glavnog odbora radnika u zdravstvu KS, prenoćio je ispred zgrade Vlade KS.

- Nadamo se da ćemo uskoro završiti pregovore i dobiti Granski kolektivni ugovor. Bili smo kod Vranića, pokušavamo približiti stavove. Od njih očekujemo pismeni prijedlog kolektivnog ugovora. Što se nas tiče, ostajemo ovdje do daljnjeg - kazao je Sadiković.

Amela Musić radi u KCUS-u i članica je Sindikata uposlenih u ovom zdravstvenom centru.

- Tu sam jer želim podržati svoje kolege i sindikat u zdravstvu. Zar moramo na ovaj način tražiti svoja prava, mi koji smo uvijek, i tokom agresije na našu zemlju, ali i u pandemiji, bili na prvoj liniji i izgarali - istakla je Musić.

Amela Musić

Podršku u njihovoj borbi, radnicima u zdravstvu dali su i pojedini zastupnici u Skupštini KS. Među njima su Dževad Poturak, član Saveza za bolju budućnost, i Bibija Kerla ispred Demokratske fronte.

- Sindikat zdravstva moj je problem već četiri godine u Skupštini KS. Mi smo upravo sada na Skupštini KS zatražili da se na 51. sjednici nađe samo Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZOKS), s tim da se prije toga potpiše Granski kolektivni ugovor sa sindikatom zdravstva. Nadam se da će oni koji trenutno brinu o zdravstvu u KS ipak imati sluha i konačno im dati ono što im pripada - naglasila je Kerla.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu jučer su u 15 sati održali press konferenciju nakon što je u Službenim novinama KS objavljena Odluka o vođenju pregovora između predstavnika Vlade KS i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS o zaključivanju novog kolektivnog ugovora sa doktorima medicine i stomatologije u KS.

I zastupnik u Skupštini KS Dževad Poturak dao podršku radnicima u zdravstvu u borbi za njihova prava

Time se, kako oni tvrde, ponavljaju nezakonite radnje iz prethodnih godina kada je Vlada KS u dva navrata sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS potpisala strukovni kolektivni ugovor kojeg je ne poznaje Zakon o radu FBiH.

Nakon toga donijeli su odluku da će biti ispred zgrade Vlade KS sve do, kako su kazali, "ispunjenja minimuma naših prava i zahtjeva te da se napokon počnu poštovati zakon i pravda od strane vlasti koja sebe naziva građanskom opcijom i zaklinje u borbu protiv korupcije".

Dodajmo i to da radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine traže svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Svoja prava do sada su tražili i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.