open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SBB-a
Radončić: Napredak je napravljen u svim tačkama o kojima se razgovaralo
Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić rekao je da je danas napravljen veliki napredak uz pomoć međunarodnih medijatora, kada su u pitanju razgovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i reformi Ustava.
19.03.2022. u 20:29
get url
text
Fahrudin Radončić

- Ne mogu govoriti o detaljima, ali nastavljamo sutra. Uz nekoliko razlika koje mogu biti prijelomne, napredak je napravljen u svim tačkama o kojima se razgovaralo - rekao je Radončić.

On je rekao da su izmjene Ustava u svakoj zemlji teška materija, ali da se razgovaralo i o izboru članova Predsjedništva, integritetu izbornog procesa, zaustavljanju blokada u Parlamentu i Vladi Federacije BiH te na pozicijama predsjednika i potpredjednika Federacije BiH.

- Predstavnici međunarodne zajednice možda naprave papir koji sublimira nastojanja probosanskih stranaka i HDZ-a, 90-ke (HDZ 1990 op.a.) i drugih koji tamo učestvuju. Razgovara se veoma tolerantno, svi nosimo teret odgovornosti, a najteže je Izetbegoviću i Čoviću. Mislim da se stavovi približavaju i nadam se da je sutra dan d, da će iz toga izaći jača BiH, ali niko ne može biti 100 posto siguran šta će se dogoditi - rekao je Radončić.

On je rekao da predstavnici Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije učestvuju samo u razgovorima koji se tiču integriteta izbora, a ne u nečemu što se može nazvati "politička klizavica ili politička odgovornost".

- Bilo bi bolje da su bili s nama u sali, a ja se nadam da će se priključiti razgovorima, pa makar u parlamentu, kada to bude moralo - zaključio je Radončić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.