open-navfaktor-logo
search
U pripremi novi tender
Radovi na tunelu Hranjen se ne mogu nastaviti jer nema dodatnog novca
Radovi na tunelu Hranjen se ne mogu nastaviti jer nisu osigurana dodatna sredstva za dalju realizaciju, navodi se u saopćenju Autocesta FBiH u vezi sa trenutnim stanjem projekta izgradnje tunela Hranjen prema Ugovoru "Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen".
03.08.2021. u 14:51
get url
text

- Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova kao i da je proteklo 80 posto ugovorenog roka za završetak radova - naveli su iz Autocesta FBiH.

Dodaju da je od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH uradila analizu s ciljem utvrđivanja činjenica i svih daljnjih koraka za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

- Uprava JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta – Vladi FBiH. Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kome se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen - istakli su u saopćenju.

Ono što slijedi je, dodaju, priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema općim uvjetima ugovora FIDIC – Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.