open-navfaktor-logo
search
Twitter istrpi svašta...
Ram za sliku skupo plaćenog populiste: Šta znaju skupljači lajkova šta je diplomatija?
Saša Magazinović, dugogodišnji zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, uglađeni populista, skupljač lajkova na društvenim mrežama, čovjek kojeg građani BiH izdržavaju cijeli njegov radni vijek, proteklih je dana imao mini kampanju na društvenim mrežama usmjerenu protiv Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova BiH i dopredsjedavajuće Vijeća ministara. 
12.03.2021. u 17:00
get url
text

I ništa tu ne bi bilo sporno da su Magazinovićeve kritike osnovane. Zastupniku, pa još i opozicionom, u opisu je posla da kritizira, ukazuje izvršnoj vlasti na greške, jer parlamenti i parlamentarci i jesu svojevrsni korektiv izvršne vlasti. Ali problem nastaje onda kad notorni populista, pritom dugogodišnji korisnik državnog i drugih budžeta, zarad instant popularnosti na društvenim mrežama omalovažava čak i europarlamentarce. No, prije suštine, nekoliko rečenica o tome koliko nas je koštao sve ove godine Saša Magazinović. 

Prema bazi podataka o političarima na CIN-u Magazinović je diplomirao 2010. na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. U SDP-u je od 1997. godine. U dva navrata je bio vijećnik u Općinskom vijeću Ilidža. Izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajeva 2006. godine. Istovremeno je bio i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, što je bilo njegovo prvo zaposlenje. Osvojio je mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 2010., i obnovio ga 2014. i 2018. godine. U Parlamentarnoj skupštini ima plaću u iznosu većem od 4.000 KM. 

O trošku države Bosne i Hercegovine Saša Magazinović je putovao širom svijeta. Podrazumijeva se, nije jedini zastupnik kojem se to može prigovoriti, ali je među onima koji su u te svrhe potrošili najviše. Šta je učinak Magzinovićevih i "turističkih tura" drugih zastupnika po svijetu? Teško da se može reći kako su efekti tih putovanja opravdali izdvojeni novac. 

Primjera radi, od 1. januara 2015. do 15. marta 2018. godine, što je period za koji je podatke svojevremeno tražio zastupnik Damir Bećirović, Magazinović je bio u top tri putnika iz Parlamenta BiH. Najviše novca na putovanja dato je, osim Magazinovića, još i za Senada Šepića (SDA/Nezavisni blok) 80.156 KM i Ognjena Tadića (SDS) 54.467 KM. Saša Magazinović sa 54.173 KM potrošenih na putovanja van BiH je bio na trećem mjestu. Napomene radi, a u vezi s populističkim ispadima na društvenim mrežama, valja reći i da je u tom periodu Damir Arnaut, nekadašnji SBB-ovac, a sada član Naše stranke, potrošio 30.387 KM.

- Ključno je da ne postoji izvještaj s putovanja, očigledno je da je većina putovanja dogovorena na privatnoj osnovi, ali ni s jednog putovanja ne postoji izvještaj, iako je to zakonska obaveza - izjavljivao je tada novinarima zastupnik Damir Bećirović koji je tražio da mu se dostave podaci. 

Putovanja je, naravno, bilo i nakon 2018. godine, ali je suština da građani BiH ne znaju za šta su konkretno dali novac i od kakve koristi su te turističke ture bile za ovu zemlju. 

Ako izuzmemo Biseru Turković, kojoj je Magazinović politički oponent što je osnova njegovih kritičkih pobuda i piskranja pa društvenim mrežama, ne možemo a da se ne zapitamo kako jedan državni zastupnik sebi dozvoljava da nipodaštava člana Evropskog parlamenta? Jer njegov sarakastični komentar se upravo tako može protumačiti. Klemen Groselj s kojim se Turković sastala član je Evropskog parlamenta. "Veliko dostignuće bh. diplomatije", komentirao je Magazinović i susret sa savjetnikom za vanjsku politiku njemačke kancelarke Angele Merkel, dr. Janom Heckerom. To mu je, kako se da zaključiti, također ispod nivoa. 

Većinu razgovora i susreta ministrice Turković u proteklih pet-šest dana, Magazinović je preuštio. Zašto je prešutio razgovor sa najpoznatijim svjetskim imunologom i glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a Josepha Bidena, dr. Anthonyijem Faucijem, gdje je bilo riječi o vakcinama i COVAX-u?

Ili sa ministrom vanjskih poslova Njemačke Heikom Maasom, gdje je također bilo riječi o nabavci vakcina za BiH, OHR-u, Izbornom zakonu, napretku BiH ka EU...? Sa Christianom Schmidtom, njemačkim kandidatom za novog visokog predstavnika, sa potpredsjednikom Evropske komisije Margaritisom Shinasom, predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeom Franzom, stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za našu zemlju i potpredsjednikom EPP-a Paulom Rangelom, potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Josepom Borrellom te sa još nekoliko evropskih zastupnika i zvaničnika sa kojima je ministrica razgovarala o vakcinama za BiH, migrantima i drugim temama u periodu od 8. do 11. marta. Na takvim se sastancima, valjda je jasno, zagovara i lobira za svoju zemlju.  

To bi Magazinović trebao da zna, a šutnjom o tim susretima koji se ne uklapaju u njegovu sliku "nebitnih" zapravo samo otkriva da kritike koje iznosi nisu upućene zbog tobožnje brige za nabavku vakcina građanima BiH, nego je njegov motiv isključivo politikanstske i populističke naravi. 

Ovo je samo kratki osvrt i ram za sliku bh. populista kakav je i Magazinović. Reklo bi se, državni parlamentarac i predstavnik države i njenih građana, kojeg preskupo plaćamo da bi pisao sarkastične komentare po društvenim mrežama u kojima "potkači" i europarlamentarce i savjetnike njemačke kancelarke, jedne od najmoćinijih liderki svijeta. 

A vakcine stižu...

 


 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.