open-navfaktor-logo
search
Zarobljen kod Mariupolja
Ratovao na strani Ukrajine: Vjekoslav Prebeg oslobođen i u četvrtak se vraća u Hrvatsku
Hrvat Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u aprilu, oslobođen je danas i u četvrtak će biti u Hrvatskoj, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.
21.09.2022. u 19:38
get url
text

Saudijska Arabija je ranije u srijedu objavila da je Rusija oslobodila desetoricu stranaca, uključujući Hrvata, zarobljenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

- Zahvaljujemo Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na saradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja - saopćilo je Ministarstvo.

Prema saudijskom dužnosniku, među oslobođenima su državljani SAD-a, Britanije, Švedske, Hrvatske i Maroka.

Dodao je da je avion koji ih je prevozio sletio u zaljevsku monarhiju. Prebeg je bio zarobljen kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna, podsjeća Hina.

U augustu se izjasnio da nije kriv pred sudom u tzv. Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.