open-navfaktor-logo
search
Stanišić i Simatović
Reakcije političkih stranaka na presudu: Potvrđena odgovornost Miloševićevog režima za zločine u BiH, ali...
Reakcije na prvostepenu presudu Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, izrečenu danas u Hagu, ne prestaju. Oglasili su se i iz političkih stranaka.
30.06.2021. u 20:12
get url
text
Godinjske Bare: Šest Srebreničana Škorpioni su strijeljali 17. jula 1995.

Stanišić i Simatović osuđeni su na po 12 godina za podržavanje i pomaganje zločina u Bosanskom Šamcu. 

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su istakli da je prvostepenom presudom Rezidualnog mehanizma čelnim ljudima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, potvrđeno da je kroz udruženi zločinački poduhvat (UZP) Miloševićev režim odgovoran za zločine u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Kandić: Presudom smo bliži potpunijoj istini o odgovornosti Srbije

- Presudom je potvrđeno da su u UZP-u, čiji je cilj bio uspostavljanje teritorije sa srpskom dominacijom kroz nasilne progone i masovne zločine, učestvovali politički, vojni i policijski vrh Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Ovakva presuda je još jedna prilika da se aktuelna politička i vjerska elita u Srbiji, kao i cjelokupna srpska javnost, konačno suoče sa istinom, te da se konačno jasno i nedvosmisleno odreknu velikosrpske ideologije i tzv "srpskog sveta". Očekujemo da se u drugostepenoj presudi dodatno rasvijetli lična uloga Stanišića i Simatovića u UZP-u, te da im se izrekne kazna kakvu zaslužuju. Kazna od 12 godina je preblaga i neadekvatna počinjenim zločinima - saopćeo je iz SDA.

Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) ističu da je velikodržavni režim balkanskog kasapina Slobodana Miloševića direktno učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

- Miloševićeve tajne službe bile su u BiH i krive su za genocid i druge brojne zločine koji su počinjeni nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom. Raduje nas činjenica da je Međunarodni mehanizam za krivične sudove uspio dokazati učešće tadašnjih srbijanskih vlasti u agresiji na BiH. U isto vrijeme nismo sretni jer nije dokazan udruženi zločinački poduhvat, iako su ga Bošnjaci itekako osjetili na vlastitoj koži za vrijeme srbijanske agresije na BiH. Današnja presuda, osim historijske, zvanične potvrde učešća tajne službe Srbije u agresiji i zločinima u BiH i Hrvatskoj, treba biti poruka svima da tu činjenicu i istinu trebaju prihvatiti, jer je to preduvjet za gradnju boljih odnosa među narodima na ovim prostorima i euroatlantskih integracija svih balkanskih država - naveli su iz SBB-a.

Naša stranka pozdravlja činjenicu da su visoki dužnosnici srbijanske Službe državne bezbjednosti osuđeni na robiju, a nakon što su u prethodnom postupku oslobođeni svih optužbi.

- Istovremeno, razočaravajuće je da su ovi pripadnici Miloševićevog režima oslobođeni optužbi za planiranje i naređivanje zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir jasnu vezu između visokog rukovodstva Srbije i direktnih počinitelja najgorih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – naveo je potpredsjednik Naše stranke Mirsad Čamdžić, izrazivši nadu da će tužilaštvo uložiti žalbu na presudu.

VEZANI TEKST - Hag: Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora

Istovremeno, zaključio je on, razočaravajuće je da sudije u Haagu još nisu spremne prihvatiti činjenice koje je tužilaštvo bez dileme dokazalo – da je Miloševićev režim te zločine planirao i naređivao, a ne samo pomagao onima koji su ih direktno izvršili.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, kazao je da je presudom Stanišiću i Simatoviću zaključen još jedan važan proces koji je rasvijetlio svirepost zločina počinjenih protiv Bosne i Hercegovine i njenih građana.

- Volio bih reći da sam zadovoljan svim aspektima presude, ali to nije tako. Neovisno o tome, ona jeste važan korak ka pravdi. Volio bih reći da je ovom presudom zatvoreno još jedno poglavlje iz historije agresije protiv Bosne i Hercegovine, ali ni to nažalost nije tako. Poglavlja iz rata se ne mogu zatvoriti sve dok postoje i politiku vode oni koji negiraju zločine i slave zločince - napisao je Nikšić i dodao da se Srbija mora udaljiti od zločinaca i retorike negiranja, te približiti žrtvama i pokajanju i da samo tada njeno rukovodstvo može hodati uzdignutog čela, a ne crvenih obraza. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.