open-navfaktor-logo
search
Uobičajene floskule
Riječi ne prate djela: Tegeltija kaže da očekuje kandidatski status, a najavljen nastavak blokada
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) u ponedjeljak je na sastanku sa ambasadorom Slovenije u BiH Damijanom Sedarom izrazio očekivanje da će BiH tokom slovenačkog predsjedavanja Evropskom unijom dobiti status kandidata. 
29.09.2021. u 11:15
get url
text
Zoran Tegeltija sa Damijanom Sedarom

Isti dan Tegeltija je u razgovoru sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewom Fieldom istakao da evropski put BiH nema alternativu.

No riječi Tegeltije su jedno, a praksa nešto suprotno.

VEZANI TEKST - Večernja doza Milorada Dodika: Samo smo glasali za pare, a o Schmidtu i Palmeru...

Slovenačko predsjedavanje Vijećem Evropske unije počelo je 1. jula i trajat će do kraja godine. Istovremeno, u Bosni i Hercegovini je na snazi blokada institucija Bosne i Hercegovine koju provode članovi parlamentarnih stranka iz RS-a. Blokiran je rad prije svega Vijeća ministara BiH koje treba predložiti zakonska rješenja koja će nam osigurati status kandidata. Stranke iz RS-a bojkotuju i rad Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u utorak je najavio da će do daljnjeg trajati i blokada rada Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, a upravo je izmjena Izbornog zakona prioritet na putu ka dobijanju statusa kandidata.

Druga važna zakonska rješenja koje BiH treba donijeti su i ona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), o javnim nabavkama i o sukobu interesa, o kojima je Tegeltija parlamentacima govorio 15. juna ove godine.

Tada je Tegeltija rekao da će zakon koji se tiče VSTV-a biti "na idućoj sjednici Vijeća ministara". Još ga nema. Rekao je i da je zakon o sukobu intersa u fazi usaglašavanja sa Venecijanskom komisijom i "brzo bi mogao biti na sjednici Vijeća ministara". Ni ovog zakona još nema. Jedino su u proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, ali ih treba izglasati Parlamentarna skupština BiH, čiji rad bojkotuju stranke iz RS-a.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u bh. Parlamentu, kazao je da bi Bosna i Hercegovina bez problema dobila status kandidata da nije ovakve opstrukcije rada državnih institucija koju provodi prije svega SNSD.

VEZANI TEKST - Iz RS-a bojkotuju rad institucija BiH, ali to ne ometa novo zapošljavanje

Istakao je da bi izjava Tegeltije, kojom je izrazio očekivanje o dobijanju kandidatskog statusa do kraja godine, bila dobra i poželjna da je prati rad Vijeća ministara koji pak Tegeltija blokira.

- Nekoliko ključnih zakona se od nas očekuje. Najveći izazov će biti izmjena Izbornog zakona BiH koja treba biti u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i odlukama Ustavnog suda BiH. Najveći izazov je i izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u. Sve se može brzo riješiti ako imamo spremnost – rekao je Osmanović.

Dodao je da izmjene i dopune Zakona o VSTV-u nisu još bile na Vijeću ministara BiH.

Osmanović je naglasio da se traži veći angažman kadrova SNSD-a i HDZ-a BiH jer najveći broj zakona koji trebaju ući u proceduru dolazi iz Ministarstva pravde BiH, te Ministarstva finansija i trezora BiH, na čijem su čelu ministri iz HDZ-a BiH, dok je Tegeltija, koji je kadar SNSD-a, taj koji određuje tempo rada Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.