open-navfaktor-logo
search
Ozbiljna situacija
Rusija prijeti Litvaniji
Litavska odluka o blokadi željezničkog saobraćaja između Rusije i enklave Kalinjingrad na Baltičkom moru je "ilegalna" je, optužio je u ponedjeljak Kremlj.
20.06.2022. u 17:54
get url
text
Litvanija

- Odluka je zaista bez presedana i štetna je za sve - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak, u komentarima novinskoj agenciji Interfax.

Naglasio je da se time samo pogoršavaju pogreške Evropske unije počinjene sankcijama prema Moskvi ove godine i nazvao je situaciju "više nego ozbiljnom".

Kalinjingrad je smješten između Litve i Poljske i udaljen je od Moskve više do 1000 kilometara. U subotu, Vilnius je počeo blokirati promet robe koji željeznicom preko litvanskog teritorija putuje u Kalinjingrad.

Guverner kalinjingradske oblasti Anton Alikhanov rekao je da zabrana obuhvata oko 50 posto roba koje Kalinjingrad uvozi i nazvao to "najozbiljnijim kršenjem ... prava slobodnog tranzita u Kalinjingradsku regiju te iz nje" .

Litva je rekla da od subote na snagu stupa zabrana prijevoza robe obuhvaćene europskim sankcijama u rusku enklavu Kalinjingrad preko njezina teritorija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.