open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Ruske snage raketirale ukrajinsku luku dan nakon što su potpisali sporazum o žitu
Eksplozije su potresle ključnu ukrajinsku luku samo dan nakon što su Kijev i Moskva postigli važan dogovor da se omogući nastavak izvoza žitarica.
23.07.2022. u 13:49
get url
text
Odesa
Odesa

Dvije rakete pogodile su lučki grad Odesu u ranim jutarnjim satima u subotu, saopćila je ukrajinska vojska. 

Okrivljujući Rusiju, šef ukrajinskog ratnog zrakoplovstva rekao je da su namjerno gađane žitarice u luci.

Prema uvjetima dogovora od petka, Rusija je pristala da neće ciljati luke dok su pošiljke žitarica u tranzitu. UN su sporazum opisali kao "svetionik nade" nakon višemjesečnog sukoba.

U objavi na društvenim mrežama, južni komandni centar ukrajinske vojske naveo je da su dvije rakete Kalibr pogodile luku, dok su još dvije oborili sistemi protuzračne odbrane.

VEZANI TEKST - U prisustvu Erdogana i Guterresa: U Istanbulu potpisan dokument o izvozu ukrajinskog žita

Oleksij Hončarenko, lokalni zastupnik, napisao je na društvenim mrežama da se gradska luka zapalila nakon napada.

- Ovi ološi jednom rukom potpisuju ugovore, a drugom usmjeravaju projektile. Dakle, potrebni su nam avioni i treba da potopimo cijelu Crnomosku flotu Ruske Federacije. Ovo će biti najbolji aranžman za izvoz žitarica - napisao je Hončarenko.

Nije jasno da li je bilo žrtava ili veće štete, piše BBC.

U petak su zvaničnici Kijeva i Moskve potpisali sporazum kojim se dozvoljava izvoz miliona tona žitarica zarobljenih u Ukrajini. Prema diplomatama, među postignutim sporazumima Rusija se složila da neće ciljati luke dok su pošiljke u tranzitu, a Ukrajina je obećala da će voditi teretne brodove kroz minirane vode.

Sporazum, za koji je trebalo dva mjeseca da se postigne, trebalo bi da traje 120 dana, a centar za koordinaciju i praćenje, koji će biti uspostavljen u Istanbulu i u kojem će raditi zvaničnici UN-a, Turske, Rusije i Ukrajine, može se obnoviti ako se obje strane slože.

Andriy Yermak, šef ureda predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, osudio je napad i optužio Rusiju da "sistematski stvara krizu s hranom".

- Ruski projektil je pljuvanje Vladimira Putina u lice generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, koji su uložili ogromne napore da postignu sporazum, i kojima je Ukrajina zahvalna - dodao je Oleh Nikolenko, portparol ukrajinskog Ministarstva vanjske politike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.