Niskotarifni prijevoznik

Ryanair ukida tri linije iz Banje Luke

FOTO: EX-YU Aviation

Niskotarifni prijevoznik Ryanair nastavlja smanjivati ​​svoju odredišnu mrežu iz bivše Jugoslavije s planovima za ukidanje letova iz Banje Luke u tri grada tokom zimske sezone 2023./24. godine, koja počinje 29. oktobra i traje do 30. marta.

Prijevoznik će prekinuti poslovanje iz drugog najvećeg grada Bosne i Hercegovine u Charleroi i Nürnberg od 5. novembra, kao i u Berlin od 6. novembra. Na temelju postojećih planova, Charleroi će biti obnovljen od 15. marta, dok su dvije njemačke destinacije u ovom trenutku ukinute na neodređeno vrijeme. Kao rezultat toga, prijevoznik će imati četiri rute iz Banje Luke tokom većeg dijela zimske sezone - Beč, Memmingen, Stockholm i Göteborg, piše Ex-yu Aviation.

Do ovog razvoja dolazi nakon što je Ryanair u januaru prekinuo svoje operacije između Banje Luke i Bergama. Prijevoznik je ovog ljeta također ukinuo letove iz Tuzle nakon svađe oko državnih poreza. Niskobudžetni vazduhoplovni prijevoznik također je najavio planove za ukidanje tri rute iz svoje baze u Zagrebu ove zime, kao i još tri rute iz Podgorice. 

Wizz Air je pve sedmice obustavio svoju liniju između Banje Luke i Stockholma Skavsta, dok će letovi između drugog najvećeg grada Bosne i Hercegovine i Hamburga biti obustavljeni od 28. oktobar. Wizz Air će ove zime nastaviti letjeti iz Banje Luke za Basel i Dortmund.

Zračna luka Banja Luka opslužila je 281.766 putnika u razdoblju od januara do jula, što je najbolji rezultat ikada u sedmomjesečnom razdoblju i rast od 64,6 posto u odnosu na prošlogodišnji rekord. Generalna direktorica aerodroma Natalija Trivić nedavno je izjavila da se Banja Luka priprema za ljetnu sezonu 2024. godine te da su u pregovorima s Turkish Airlinesom oko uvođenja letova iz Istanbula. 

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga