open-navfaktor-logo
search
Besplatan ulaz
Sarajevo krajem augusta domaćin 3. sajma zdravstva, dolaze predstavnici bolnica i klinika iz Turske
U Sarajevu će od 26. do 27. augusta biti održan 3. sajam zdravstva na kojem učestvuju gosti iz Turske.
27.07.2022. u 12:06
get url
text

Posjetioci sajma koji će biti održan u hotelu Holiday, imat će priliku upoznati se s predstavnicima niza uglednih bolnica i drugih zdravstvenih institucija, iz prve ruke dobiti potrebne informacije o zdravstvenim uslugama.

Turska u oblasti zdravstvenog turizma posjetiocima, pored iznimno kvalitetnog stručnog osoblja, nudi i niz dodatnih usluga koje uključuju prijevoz od aerodroma do hotela/bolnice, obilazak grada, prevođenje, konsultacije i tome slično. Pored toga, mnoge bolnice otvaraju svoje podružnice i u drugim zemljama, tako da pacijenti imaju priliku i nakon povratka u matičnu zemlju, nastaviti s liječenjem.

Upravo ove usluge, koje su na visokom nivou kvaliteta po pristupačnijim cijenama u odnosu na Evropu, Tursku svrstavaju među lidere u oblasti zdravstvenog turizma, pa ne čudi podatak da je samo prošle godine ovu zemlju posjetilo blizu pola miliona pacijenata iz svih dijelova svijeta koji su utrošili nekoliko milijardi dolara sredstava.

Usluge kozmetičkih zahvata

Posebno interesovanje pokazuju za kardiologiju, oftamologiju, transplantacije, ali i estetske zahvate.

U skladu s tim, u posljednjih nekoliko godina sve su češći sajmovi koji promoviraju zdravstveni turizam, a za organizaciju dijela njih brine se "Go Fair" iz Istanbula.

Iz "Go Faira" su govorili o predstojećem sajmu u Sarajevu kojeg organiziraju s ALZ Grup.

Dincer Yardimci, generalni direktor kompanije, kazao je kako će na 3. sajmu zdravstva u Sarajevu učestvovati oko 20 predstavnika bolnica i drugih institucija, organizacija i agencija koje nude usluge u oblasti zdravstva.

Prema njegovim riječima, posjetioci će imati priliku upoznati se s uslugama kozmetičkih zahvata, uključujući transplantaciju kose, kardiološkim uslugama, vantjelesnom oplodnjom i nizu drugih branši.

- Učesnike će predstavljati i ljekari pa će posjetioci, uključujući građane i predstavnike organizacija imati priliku dobiti informacije o najnovijoj tehnologiji, ali i uslugama koje nude - rekao je Yardimci.

Vjeruje da će sajam unaprijediti saradnju Bosne i Hercegovine i Turske u oblasti turizma. Sajam je u maju 2022. organiziran u Amsterdamu, na kojem je učestvovalo 56 izlagača, a naredni će biti u novembru u Njemačkoj.

Sercan Calto, predstavnik kompanije, podsjetio je kako je prvi sajam u Sarajevu održan 2019. godine.

Prema njegovim riječima, do danas se na sajmovima predstavilo više od 40 učesnika iz Turske, a da je sajam učvrstio saradnju dviju zemalja u ovoj oblasti. Sajam 2019. godine je protekao veoma dobro, a građani i ljekari iz BiH pokazali su veliko interesovanje za zdravstvene usluge u Turskoj.

Podsjetio je kako je uslijedila pandemija COVID-19, a još je jednom ukazano na značaj zdravstvenih usluga, u kojima Turska prednjači. Istakao je kako su značajno povećane investicije u zdravstvenom sektoru u Turskoj, a i u vrijeme pandemije otvorene su mnoge nove bolnice i klinike.

Veliki interes za liječenje u Turskoj

U maju 2021. godine održano je drugo izdanje sajma u Sarajevu, koji je još jednom pokazao veliko interesovanje za liječenje u Turskoj.

- Ove godine sajam organiziramo treći put i imamo ista očekivanja. Želimo pojačati saradnju BiH i Turske u oblasti turizma - kazao je Calto.

Podsjetio je kako bolnice i klinike otvaraju i svoje urede u Bosni i Hercegovini te nastavljaju nuditi usluge što je i svojevrsna investicija za zemlju. Istakao je kako posjetioci mogu obaviti i konsultacije s ljekarima i dobiti dodatne informacije o cijenama i zdravstvenim uslugama u Turskoj, te ostvariti i popuste.

Kompanija se bavi organizacijom i drugih vrsta sajmova širom svijeta, a partneri su im Ministarstvo trgovine Turske, Unija komora i robnih razmjena Turske (TOBB), Poslovno vijeće Turske (DEIK), Udruženje privatnih bolnica i drugih zdravstvenih institucija (OHSAD) i mnogi drugi.

Ulazak na sajam u augustu u Sarajevu je besplatan, a otvoren je od 11 do 17 sati. Dodatne informacije dostupne su na internet stranici gofairturkey.com.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.