open-navfaktor-logo
search
Na Šipu i u Vogošći
Sarajevo: Nema više stanova za mlade po povoljnim uvjetima, gradit će se nove zgrade
Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova prethodnih godina omogućavao je mladima sa područja Kantona Sarajevo da kupe stan po povoljnijim uvjetima, kao i šehidskim porodicama i ratnim vojnim invalidima, ali svi stanovi su prodati. Priprema se, kažu, izgradnja stanova na Šipu, na području Općine Centar, i u Vogošći na Rosuljama.
30.09.2020. u 10:13
get url
text

Haris Hasanagić, pomoćnik direktora Fonda, ističe da kupcima svojih stanova nastoje omogućiti što povoljnije uvjete.

- Vlada KS od Fonda kupuje ili dodjeljuje na korištenje stanove za pet kategorija a u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca, za stopostotne invalide, paraplegičare, djecu i supruge šehida, te za roditelje šehida i poginulih boraca. Za sve ostale boračke kategorije kojih je jako veliki broj, demobilisani borci, ratni vojni invalidi koji nisu obuhvaćeni pravom dodjele stanova imaju pravo da kupe stan preko Fonda i imaju najpovoljnije uvjete, od najniže cijene na tržištu, do dugoročnog beskamatnog finansiranja, uplate učešća 20 posto do 80 mjeseci. Ostale boračke kategorije i mladi plaćaju 30 posto učešća i 60 mjeseci rok otplate bez kamata – kaže Hasanagić.

Ističe kako se Fond ne finansira iz Budžeta KS te da ne može osigurati povoljnije uvjete.

- Mi smo u kontinuiranom procesu izgradnje, godišnje naša produkcija je oko 100 stambenih jedinica i na tržištu smo kao i ostali investitori, nemamo budžetsko finansiranje, ali nudimo najpovoljnije uvjete – kaže Hasanagić.

Hasanagić ističe da je Vlada KS i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS vodilo programe za mlade i kupovinu stanova po povoljnijim uvjetima, određujući kriterije i formirajući rang-listu.

- Mi nismo određivali koje ime će biti na spisku, mi dobijamo spisak rang-liste i ime sa kojim ćemo sklopiti predugovor, a zatim i ugovor – pojašnjava Hasanagić.

Ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić ističe kako nije upoznat po kojim se tačno kriterijima moglo ostvariti pravo na kupovinu stanova po povoljnim uvjetima ranije, ali da bi se uvjeti morali mijenjati.

- Stambeni fond sad nema stanove i sada tek treba da rade novu zgradu, ali ja predlažem druge uvjete za kupovinu stana po povoljnijim uvjetima za mlade – kaže Kapidžić.

Osvrnuo se i na činjenicu da za svako potpisivanje tih ugovora sa mladima Skupština treba dati odobrenje.

- To je glupost i pokrenuo sam da se to izmijeni - zaključuje ministar Kapidžić.

Fond Kantona Sarajevo jučer se oglasio te su precizirali da su 2015. godine stupile su na snagu izmjene Zakona o pravobranilaštvu Kantona Sarajevo. Odredbama člana 15., stav 3., Zakona o Pravobranilaštvu utvrđena je obaveza Fondova da na nacrt ugovora imovinsko-pravne prirode, pribave prethodno pravno mišljenje Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, kao i da je obaveza pribavljanja prethodne saglasnosti Skupštine Kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.