open-navfaktor-logo
search
Javni prihodi
Sarajevski i tuzlanski SDP različito tumače: Rezanje krila Vladi KS ili ravnomjeran razvoj FBiH
Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona podržava izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), dok sarajevski SDP "najoštrije osuđuje ovakav osvetnički zakon".
25.01.2022. u 10:24
get url
text

Podsjećamo, Zastupnički dom FBiH jučer je usvojio izmjene zakona kojim je umanjen ponder Kantonu Sarajevo, čime će se smanjiti dotacija novca ovom kantonu iz indirektnih poreza. Ponder dva za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3, da bi na tom nivou i ostao. Kanton Sarajevo bi prihodovao 86 miliona KM manje, a taj novac bi bio raspodijeljen drugim kantonima.

- U Zakonu o pripadnosti javnih prihoda iz 2006. godine rečeno je da će se 2010. godine napraviti analiza i vidjeti efekti i napraviti izmjene tog zakona. Od 2010. Skupština TK je tražila da se uđe u proceduru izmjena. Usvajanje izmjena je ispravljanje npravde prema TK još od 2006. godine jer prema nekim analizama Ekonomskog fakuteta u Tuzli mi imamo oko 30 miliona maraka prihoda manje - rekao je za RTV TK Dževad Hadžić, predsjednik KO SDP-a TK.

On je dodao i da vjeruje da će biti dovoljan broj delegata, koji će izmjene zakona podržati i u Domu naroda.

Ponder dva ne znači da Sarajevo dobija više nego što uplati, kažu u sarajevskom SDP-u, i dodaju da "postojeći sistem uopće ne raspoređuje novac po tome koliko ko uplati, nego po površini kantona, broju djece u školama, i drugim neekonomskim kriterijima".

- Da je pomoć nerazvijenim bila cilj zakona, onda bi se ova sredstva usmjerila na nerazvijene sredine, međutim činjenica je da je Zakon tretirao samo oduzimanje novca Sarajevu, a da će se raspodjela i dalje vršiti na isti način, tako da nerazvijene općine i kantoni opet dobijaju manje iznose u odnosu na ostale bolje razvijene kantone - kaže se između ostalog u objavi sarajevskog SDP-a.

VEZANI TEKST - (Ne)osnovano negodovanje: Zašto Kanton Sarajevo uplaćuje najviše PDV-a i čiji su to zapravo novci

Ovakav, osvetnički zakon nikada ne bi prošao, ističu u sarajevskom SDP-u, da je ostala koalicija "Petak 13" na vlasti u Kantonu Sarajevo.

- Ovo je samo i isključivo politički pokušaj da se srežu krila našoj vladi koja je dokazala da novca ima i da se može davati građanima umjesto stranačkim finansijerima - navodi se, između ostalog, u njihovoj objavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.