Specijalni predstavnik EU-a

Sattler u Tuzli: Nismo zadovoljni bh. pravosuđem, analiziramo rad VSTV-a i očekujemo više od njih

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler
FOTO: J. Bojić

U Tuzli je danas svečeno otvorena zgrada Općinskog suda izgrađena zahvaljujući donaciji Evropske unije. 

Šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH Johann Sattler prilikom otvaranja zgrade poručio je da je EU uradio svoj dio posla, a sada je sve na bh. pravosuđu.

- Ovo je vjerovatno najljepši i najbolje opremljeni općinski sud u BiH. U posljednjih nekoliko godina potrošili smo oko 20 miliona eura na opremanje pravosudnih institucija u cijeloj BiH, a gotovo polovina sredstava je otišla u Tuzlanski kanton. Ovo je samo jedan dio jednačine, a drugi je funkcionalno pravosuđe, da građani imaju vladavinu zakona i da su svi jednaki pred zakonom. Nismo zadovoljni onime što trenutno vidimo. Mi smo svoj posao uradili sada je na bh. pravosuđu da popravi rezultate i donese pravdu svim građanima - rekao je ambasador Sattler.

Površina nove zgrade Općinskog suda u Tuzli iznosi oko 5.500 kvadratnih metara, uključuje 75 kancelarija za uposlene i sudije, sedam sudnica, funkcionalan arhivski prostor, prostor za sudsku policiju, pritvorske jedinice i pristup za osobe sa invaliditetom.

- Pravosuđe i vladavina prava su početak procesa priključenja EU, prvo poglavlje koje će biti otvoreno i posljednje koje će biti zavoreno - naglasio je Sattler.

Kompletan projekat izgradnje Općinskog suda u Tuzli vrijedan je oko 4,5 miliona KM, a najvećio dio novca je donacija Evropske unije.

- Nismo zadovoljni bh. pravosuđem, a to je za nas pitanje broj jedan. Priebeov izvještaj koji smo imali krajem prošle godine bio je jasan. Mi očekujemo rezultate jer ako trošite novac na nešto, morate zahtijevati rezultate. Analiziramo rad VSTV-a, očekujemo puno više od njih, ali i od zakonodavaca očekujemo izmjene Zakona o VSTV-u. Očekujemo upostavljanje jedinica za integritet u VSTV-u, a izmjene zakona bi trebale omogućiti kontrolu imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija - rekao je ambasador Sattler.

Predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović, koji je s ambasadorom Sattlerom otvorio novi zgradu, istakao je da ova pravosudna institucija prvi put od svog osnivanja ima svoj objekat.

- Od daleke 1963. godine i svog osnivanja Općinski sud Tuzla bio je u objektima koji su bili u vlasništvu drugih institucija. Konačno smo dobili optimalan prostor za rad u skladu s najvišim evropskim standardima - rekao je Tulumović.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga