open-navfaktor-logo
search
Genocid u Prijedoru
Savez logoraša u BiH povodom Dana bijelih traka: Urgentna potreba zbrinjavanja više od 100.000 logoraša
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno sa svojim organizacijama članicama, se nakon 26. maja i obilježavanja 30. godišnjice od formiranja logora Trnopolje kod Prijedora, pridružuje obilježavanju 31. maja, "Dana bijelih traka" u Prijedoru.
30.05.2022. u 12:34
get url
text

- Rezultati dešavanja u Prijedoru i okolini tih dana 1992. godine su vidljiva kroz 3.176 ubijena civila, od čega su 265 žena i djevojaka, te ubijenih čak 102 djece. Prijedorska mjesta su iseljena od nesrpskog stanovništva, opljačkana i porušena, a više od 30.000 logoraša je prošlo kroz logore Trnopolje, Omarska, Keraterm, Manjača... - saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

U saopćenju se dodaje da su direktan dokaz zločina u Prijedoru i okolini više od 20 velikosrpskih političara tadašnjeg 'Kriznog štaba', pripadnika policijskih i vojnih struktura, do sada osuđenih na više stotina godina robije.

- Također, nađeni konkretni dokazi na terenu, potvrđuju i nečasni rezultat masovne grobnica Tomašica, kao najveće masovne grobice nakon drugog Svjetskog rata, pa je zaključak o prirodi dešavanja lahko moguće donijeti i samostalno - navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da Savez logoraša u BiH u kontinuitetu nastoji da, sarađujući sa državnim organima i institucijama, te organizacijama koje se bave ovom i srodnom tematikom, da svoj aktivan doprinos, kako kroz svjedočenja logoraša na različitim nivoima sudskih i tužilačkih organa, kroz istrage potencijalnih masovnih grobnica na terenu širom BiH, te kroz davanje neophodnih informacija i dokaza kojima Savez raspolaže kroz svoju ogromnu arhivsku dokumentaciju. Potvrda tome su i u prethodnom periodu, iskazani interesi i posjete univerzitetskih istraživača iz Italije, koji su se upravo interesovali za problematiku dešavanja na opštini Prijedor, i u kojima je Savez višekratno dao svoj doprinos i podršku.

Ukazali su na potrebu da se skrene pažnja, prije svega političara, kako domaćih, tako i stranih, koji donose bitne odluke, na urgentnu potrebu zbrinjavanja populacije od preko 100.000 logoraša, živih svjedoka podnesenih tortura, te nepostojanja osjećaja i adekvatnog zakona za njihove sadašnje životne probleme i potrebe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.