navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nezaboravno iskustvo

Savremeno lice Istanbula: Koncerti, izložbe svjetskih umjetnika, predstave kakve niste do sada vidjeli

Turska je dom beskonačnih lokacija koje ni u snovima ne možete namaštati. Prepuna je drevnih znamenitosti, jedinstvene ljepote i neusporedivih destinacija, pa je svaka posjeta ovoj prelijepoj zemlji nezaboravno iskustvo.

Objavljeno: 04.11.2021. u 16:12
get url
text

Avanture vas čekaju na svakom koraku jer Turska je doslovno muzej na otvorenom. Ali ako želite na jednom mjestu osjetiti historiju i vidjeti sve najbolje iz svijeta kulture i umjetnosti, onda svakako ne smijete zaobići Istanbul, magični grad na dva kontinenta, smješten između Istoka i Zapada, svjetskoj prijestolnici kulture, kojem u zagrljaj hrli cijeli svijet.

Ukratko, Istanbul je živahna metropola, nasljednica civilizacija. Tu ste jednom nogom u Aziji, a drugom u Evropi. Istanbul je drevna prijestolnica Bizanta i Osmanskog carstva, i zna spojiti svoju savremenu kulturu s drevnim tradicijama, u što smo se uvjerili na licu mjesta.

Istanbul je, između ostalog, i dom brojnih muzeja, galerija, koncertnih dvorana, a odnedavno i ponovo izgrađenog Ataturkovog kulturnog centra – Ataturk Kultur Merkezi (AKM), koji je četvrti najveći umjetnički centar na svijetu.

Svako doba u godini je dobar izbor za Istanbul, no ako dođete u vrijeme festivala, kao što je naša ekipa krajem oktobra bila na Festivalu Beyoğlu Culture Route, koji je zapravo i tek osnovana manifestacija umjetnosti i kulture u Istanbulu, onda se nemojte iznenaditi ako sretnete svjetski poznate umjetnike na ulici ili, kao što smo mi, prisustvujete koncertu čuvene Londonske filharmonije. Ili pogledate nevjerovatnu opernu predstavu o čuvenom arhitekti Mimaru Sinanu sa raskošnim kostimima koji vas vraćaju u prošlost. 

{$galerijaFotografija}

Jer cilj Beyoğlu festivala, kako je kazao ministar ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, jeste da ugosti hiljade umjetnika iz različitih zemalja, uključujući i BiH, i tako prikaže istanbulsko savremeno lice.

Festival nudi bogate, informativne i zabavne aktivnosti u mnogim područjima od klasične do savremene umjetnosti, digitalne umjetnosti do kina, radova savremenih umjetnika i studenata, književnosti, muzike, plesa i još mnogo toga.

Svaki ćošak Istanbula kroz festival, ali i druge kulturne događaje, uljepšat će vam boravak u ovom gradu. Naprimjer, ako se nađete na Galataportu, gradskom lučkom terminalu, prošetajte do okolnih galerija i svjedočit ćete nevjerovatnim izložbama umjetničkih djela, lokalnih i svjetski poznatih umjetnika. Mi smo vidjeli dvije – prva izložba prikazala je crno-bijele fotografije Istanbula 50-ih godina autora Ara Gulera, a druga "Monet and friends", na ogromnim ekranima rasprostranjenim po cijeloj prostoriji "uvukla" nas je u svijet slavnih slikarskih magova.

Izaći ćete opčinjeni i bogati za još jedno nevjerovatno iskustvo, inspirirani da tražite još...

A kad ste već u Istanbulu, ne smijete zaobići Arheološki muzej. Sastoji se od tri glavna odjeljenja, i u njemu možete pronaći prvu ljubavnu pjesmu na svijetu, Kadeški sporazum, babilonske ceremonijalne staze, sarkofag Aleksandra Velikog i mnoge druge historijske artefakte. Naravno, tu je i suvenirnica gdje za pristojne cijene možete upotpuniti svoje sjećanje.

Ne smijete ni zaobići trg Taksim koji čini najkosmopolitskiji dio Istanbula danas i u njemu se nalazi širok raspon trgovačkih adresa s brojnim velikim brendovima koncentriranim na i oko poznate, 2 kilometra duge ulice İstiklal. Historijski poznata kao Grand Rue of Pera, ulica u četvrti Beyoğlu dom je mnogih poznatih neoklasičnih arkada s raznim fantastičnim trgovinama u rasponu od vintage odjeće do ručno rađene keramike. Živahna ulica nudi i brojne restorane, slastičarne i pubove za predah.

U Istanbulu niste bili i ako ne vidite čuvenu Aja Sofiju koja datira još iz 6. stoljeća. Sagradio ju je car Justinijan, a danas služi kao džamija zajedničkoj kulturi čovječanstva. Na spisku "must see" je i Plava džamija (Sultanahmet, op. a.) koju je sagradio osmanski sultan Ahmed I u 17. stoljeću, zatim hipodrom koji je izgrađen za vrijeme bizantskog cara Septimusa Severa, gdje možete vidjeti antičke spomenike kao što je egipatski obelisk – donesen iz Egipta krajem 4. stoljeća, kupolastu građevinu – Njemačku fontanu koju je Osmanskom carstvu predstavio Kaiser Wilhelm II 1895. godine. Iz Istanbula ne idite dok ne obiđete i jedan od njegovih glavnih obilježja – toranj Galatu. Izgrađen 1348. nudi impresivan pogled na Istanbul. A šta vam više od toga treba?

Savremeno lice Istanbula - 4.11.2021.
1 od 22
left-arrowright-arrow