Nezaboravno iskustvo

Savremeno lice Istanbula: Koncerti, izložbe svjetskih umjetnika, predstave kakve niste do sada vidjeli

FOTO: Faktor

Turska je dom beskonačnih lokacija koje ni u snovima ne možete namaštati. Prepuna je drevnih znamenitosti, jedinstvene ljepote i neusporedivih destinacija, pa je svaka posjeta ovoj prelijepoj zemlji nezaboravno iskustvo.

Avanture vas čekaju na svakom koraku jer Turska je doslovno muzej na otvorenom. Ali ako želite na jednom mjestu osjetiti historiju i vidjeti sve najbolje iz svijeta kulture i umjetnosti, onda svakako ne smijete zaobići Istanbul, magični grad na dva kontinenta, smješten između Istoka i Zapada, svjetskoj prijestolnici kulture, kojem u zagrljaj hrli cijeli svijet.

Ukratko, Istanbul je živahna metropola, nasljednica civilizacija. Tu ste jednom nogom u Aziji, a drugom u Evropi. Istanbul je drevna prijestolnica Bizanta i Osmanskog carstva, i zna spojiti svoju savremenu kulturu s drevnim tradicijama, u što smo se uvjerili na licu mjesta.

Istanbul je, između ostalog, i dom brojnih muzeja, galerija, koncertnih dvorana, a odnedavno i ponovo izgrađenog Ataturkovog kulturnog centra – Ataturk Kultur Merkezi (AKM), koji je četvrti najveći umjetnički centar na svijetu.

Svako doba u godini je dobar izbor za Istanbul, no ako dođete u vrijeme festivala, kao što je naša ekipa krajem oktobra bila na Festivalu Beyoğlu Culture Route, koji je zapravo i tek osnovana manifestacija umjetnosti i kulture u Istanbulu, onda se nemojte iznenaditi ako sretnete svjetski poznate umjetnike na ulici ili, kao što smo mi, prisustvujete koncertu čuvene Londonske filharmonije. Ili pogledate nevjerovatnu opernu predstavu o čuvenom arhitekti Mimaru Sinanu sa raskošnim kostimima koji vas vraćaju u prošlost. 

Jer cilj Beyoğlu festivala, kako je kazao ministar ministar kulture i turizma Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy, jeste da ugosti hiljade umjetnika iz različitih zemalja, uključujući i BiH, i tako prikaže istanbulsko savremeno lice.

Festival nudi bogate, informativne i zabavne aktivnosti u mnogim područjima od klasične do savremene umjetnosti, digitalne umjetnosti do kina, radova savremenih umjetnika i studenata, književnosti, muzike, plesa i još mnogo toga.

Svaki ćošak Istanbula kroz festival, ali i druge kulturne događaje, uljepšat će vam boravak u ovom gradu. Naprimjer, ako se nađete na Galataportu, gradskom lučkom terminalu, prošetajte do okolnih galerija i svjedočit ćete nevjerovatnim izložbama umjetničkih djela, lokalnih i svjetski poznatih umjetnika. Mi smo vidjeli dvije – prva izložba prikazala je crno-bijele fotografije Istanbula 50-ih godina autora Ara Gulera, a druga "Monet and friends", na ogromnim ekranima rasprostranjenim po cijeloj prostoriji "uvukla" nas je u svijet slavnih slikarskih magova.

Izaći ćete opčinjeni i bogati za još jedno nevjerovatno iskustvo, inspirirani da tražite još...

A kad ste već u Istanbulu, ne smijete zaobići Arheološki muzej. Sastoji se od tri glavna odjeljenja, i u njemu možete pronaći prvu ljubavnu pjesmu na svijetu, Kadeški sporazum, babilonske ceremonijalne staze, sarkofag Aleksandra Velikog i mnoge druge historijske artefakte. Naravno, tu je i suvenirnica gdje za pristojne cijene možete upotpuniti svoje sjećanje.

Ne smijete ni zaobići trg Taksim koji čini najkosmopolitskiji dio Istanbula danas i u njemu se nalazi širok raspon trgovačkih adresa s brojnim velikim brendovima koncentriranim na i oko poznate, 2 kilometra duge ulice İstiklal. Historijski poznata kao Grand Rue of Pera, ulica u četvrti Beyoğlu dom je mnogih poznatih neoklasičnih arkada s raznim fantastičnim trgovinama u rasponu od vintage odjeće do ručno rađene keramike. Živahna ulica nudi i brojne restorane, slastičarne i pubove za predah.

U Istanbulu niste bili i ako ne vidite čuvenu Aja Sofiju koja datira još iz 6. stoljeća. Sagradio ju je car Justinijan, a danas služi kao džamija zajedničkoj kulturi čovječanstva. Na spisku "must see" je i Plava džamija (Sultanahmet, op. a.) koju je sagradio osmanski sultan Ahmed I u 17. stoljeću, zatim hipodrom koji je izgrađen za vrijeme bizantskog cara Septimusa Severa, gdje možete vidjeti antičke spomenike kao što je egipatski obelisk – donesen iz Egipta krajem 4. stoljeća, kupolastu građevinu – Njemačku fontanu koju je Osmanskom carstvu predstavio Kaiser Wilhelm II 1895. godine. Iz Istanbula ne idite dok ne obiđete i jedan od njegovih glavnih obilježja – toranj Galatu. Izgrađen 1348. nudi impresivan pogled na Istanbul. A šta vam više od toga treba?

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga