open-navfaktor-logo
search
Obraćanje uprave
Sazvana Skupština RMU Banovići: "Naravno da ima sitnih nepravilnosti, niko nije idealan"
Vlada FBiH je prema riječima Haračića tražila da se vanredna Skupština dioničara RMU "Banovići" u Sarajevu, ali je NO danas izglasao da zasjedanje bude u Banovićima
26.09.2019. u 15:34
get url
text
Generalni direktor RMU "Banovići" Munever Čergić

Predsjednik Nadzornog odbora Rudnika mrkog uglja (RMU) "Banovići" Emin Haračić, potvrdio je danas da je na osnovu zahtjeva Vlade FBiH sazvana vanredna sjednica Skupštine društva za 21. oktobar ove godine. Članovima Nadzornog odbora koji predstavljaju državni kapital mandat istječe 30. septembra, tako da će rudnik faktički biti bez nadzora sve dok Skupština ne donese određene odluke.

Vlada FBiH je prema riječima Haračića tražila da se vanredna Skupština dioničara RMU "Banovići" u Sarajevu, ali je NO danas izglasao da zasjedanje bude u Banovićima.

Nadzor i sindikat

- Sjednica će se održati u prostorijama radničkog doma, to je pozorišna sala koja može primiti više od 1.000 ljudi, s obzirom na to da mi imamo 1.353 dioničara. Dnevni red koji je predložila Vlada FBiH je ispoštovan. Između ostalog, druga tačka dnevnog reda je razrješenje članova NO zbog isteka mandata, a tačka tri je davanje saglasnosti na imenovanje vršioca dužnosti dva nova člana NO ispred državnog kapitala - rekao je Haračić.

Vlada FBiH na sjednici 12. septembra razriješila je Emina Haračića i Rasima Kovačevića, a na njihovo mjesto kao vršioce dužnosti imenovala Begu Birparića i Edina Kurtića. Nadzoni odbor ima tri člana, a od toga su dvojica predstavnici državnog kapitala, što znači da bi RMU "Banovići" trebao biti vraćen pod kontrolu države. Do sada je njime suveremo vladao Mirsad Kukić, sadašnji predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA).

Predstavnici Sindikata radnika RMU "Banovići" najavili su da će pratiti Skupštinu društva i ne treba sumnjati da će, znajući način rada u i oko rudnika, sala Radničkog doma biti prepuna.

- Ako se radi po zakonu, mi se nemamo šta miješati, ali ćemo sve pratiti. Ono što mogu poručiti u ime radnika je da ćemo svim sredstvima spriječiti da RMU "Banovići" postane dio Koncerna Elekteroprivrede BiH - rekao je predsjednik Skupštine sindikata radnika Zijad Lačić.

Politička podrška

Generalni direktor RMU "Banovića" Munever Čergić danas je govorio o projektu termoelektrane u Banovićima, rekavši da projekat nema zatvorenu finansijsku konstrukciju jer više nema političku podršku, prije svega Vlade FBiH, odnosno premijera Fadila Novalića.

On tvrdi da su SDA i premijer Novalić utjecali da različite banke, u tri navrata, ne daju kredit u visini od 75 miliona eura potreban za zaokruženje finansijske konstrukcije za termoelektranu.

Ona ističe da su banke su spremne već godinu i po ili dvije godine, uvjet je da sjednemo s premijerom i da Vlada FBiH pristane da da bankovnu garanciju.

- Ima pravo da prozovem Novalića, koji ničin ne doprinosi da pomogne da se završi ovaj projekat - rekao je Čergić.

On je spominjao i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, rekao je da je delegacija iz Banovića bila na prijemu u decembru 2017. godine.

- Prva rečenica Bakira Izetbegovića bila je: "Znam da ćete vi iz Banovića svi skočiti sa stolice, ali ja ću to ipak reći, uđite u Koncern i nećete imati nikakvih problema". Ja ne vidim šta je dobro u Koncernu - rekao je, između ostalog, Čergić.

On je istakao da promjenom NO niko ništa ne gubi, jer će se ljudi ponovo prijaviti.

- Nije uopće bitno hoće li i mene smijeniti. Ja rudnik vodim 15 godina i mandat mi je do maja naredne godine. Vjerovatno će i mene smijeniti. Svakako sam pred penzijom. Jasno je da su ranije podržavali ovaj projekat, zatim je došlo do sukoba s Mirsadom Kukićem i to zbog objekta (termeoelektarne, op. a.) i sada to ne podržavaju - kaže Čergić.

O inspekciji koja se nalazi u RMU "Banovići" rekao je da "misli da je sve što ima inspektora u FBiH, došlo u rudnik, samo još nisu došli iz Federalnog MUP-a da hapse, a ni to nije isključeno".

- Naravno da ima sitnih nepravilnosti, ima li iko idealan. Naravno da ne izdajemo fiskalne tokom prodaje uglja, imamo dopis od Ministarstva finasija, po kojem nemamo tu obavezu. Imaju drugi načini kontrole, neka propišu. Ne znam o licenci za skladištenje goriva. Imamo dvije cisterne za gorivo s elektronskim mjeračima, da li ima certifikat za to ili je istekao, to ne znam - rekao je Čergić.

O poslovanju s firmim QM u suvlasništvu Mirsada Kukića, koji je istovremeno Čergićev pomoćnik za investicije, Čergić kaže da nisu poslovali, ali i da jesu, imaju pravo to činiti.

- To nema veze s investicijama, a njega nema na tenderu koliko ja znam ... - kaže Čergić.

Šta će se dešavati na Skupštini dioničara RMU "Banovići" i hoće li biti ispoštovani nalozi Vlade FBiH tek ćemo vidjeti. Država ima 69,7 posto udjela u ovom preduzeću dok ostatak od 30,3 posto pripada malim dioničarima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.