open-navfaktor-logo
search
Politika Četvorke u praksi
SDP se pridružio Čampari: Mašić pokušava ubrzati predaju FUP-a u ruke Čoviću
U operaciju hitnog imenovanja HDZ-ovog direktora Federalne uprave policije (FUP), koju je započeo federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, aktivno se uključio i SDP.
09.03.2021. u 20:54
get url
text

VEZANI TEKST - Čampari se odjednom žuri: Hoće li HDZ-u bliski Zoran Galić biti imenovan za direktora FUP-a?

Na imenovanju Zorana Galića, kadra bliskog HDZ-u BiH, ta stranka insistira već mjesecima.

Iako je prije godinu tvrdio da do tog imenovanja ne može doći dok se ne formira novi saziv Vlade FBiH, Čampara se naprasno predomislio, pa je odlučio ubrzati proceduru imenovanja insistirajući da se ta tačka što prije uvrsti na dnevni red sjednice Vlade FBiH.

U tim nastojanjima mu se pridružio SDP, odnosno zastupnik te stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić.

Naime, Mašić je u svojstvu predsjednika Komisije za sigurnost Zastupničkog doma sazvao sjednicu, zakazanu za 10. mart, na čijem dnevnom redu se nalazi i Informacija u vezi procesa imenovanja direktora FUP-a.

U tome možda ne bi bilo ništa sporno, da se razmatranje imenovanja direktora FUP-a ili bilo kakva aktivnost vezana za to imenovanje nalaze u ovlastima te komisije. Komisija za sigurnost, prema Poslovniku o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, nema nikakve ovlasti niti uopće razmatra pitanje imenovanja direktora FUP-a.

VEZANI TEKST - Rošić: Tražimo da Čampara podnese ostavku, HDZ ne smije dobiti FUP i specijalnu jedinicu

Pitanje koje se nameće jeste zašto Mašić insistira da Komisija razmatra pitanje imenovanja direktora FUP-a i zašto time omogućava HDZ-u BiH da, stvaranjem privida o okončanju svih potrebnih procedura, ubrzava imenovanje svog direktora.

Protiv tog imenovanja su se, podsjetit ćemo, žestoko pobunili zvaničnici SDA, pojasnivši da bi imenovanjem HDZ-ovog ministra bošnjački narod ostao bez jedne od bitnijih sigurnosnih poluga, naročito u okolnostima u kojima Milorad Dodik od entitetske policije pravi vojsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.