open-navfaktor-logo
search
Protest u Sarajevu
Selimić danas očekivao rješenje, Nenadić ih pozvao na nastavak pregovora naredne sedmice
Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas su održali mirne proteste, ali su se ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo razišli u 13 sati bez postignutog dogovora. 
09.07.2020. u 14:07
get url
text

Protesti su bili zakazani za 12 sati, u isto vrijeme kada je organiziran i ispraćaj žrtava genocida u Srebrenici pred zgradom Predsjedništva BiH. Protest medicinara bio je manje od sto metara dalje, tačnije s druge strane zgrade. Zdravstveni radnici se, evidentno, nisu pridržavali ni mjera socijalne distance zbog pandemije koronavirusa. 

Od jučer od 7.30 sati svi medicinari na području Kantona Sarajevo, pri kantonalnim zdravstvenim ustanovima - domovima zdravlja, povukli su se do daljnjeg sa trijažnih punktova. 

Prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, kazao je kako nije zadovoljan onim što je čuo od premijera da se pregovori nastave naredne sedmice u ponedjeljak i utorak.

- Nisam zadovoljan jer sam očekivao danas rješenje. Ova agonija se produžava u kojoj smo od 2017. godine. Ali šta, izvući sablju i koplje, pa se boriti!? Vlada danas na sjednici ima, pod tačkom 32, da će nastaviti razgovarati sa Sindikatom radnika u zdravstvu. Nema se ovdje šta više razgovarati. Treba donijeti odluku – da ili ne, trećeg nema, a onda da glasaju i članovi Vlade, da to ne bude samo stav premijera jer u Vladi su i SBB i SDA i DF, pa da vidimo ko je za, a ko protiv – kaže Selimić.

{$galerijaFotografija}

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS traži potpisivanje Granskog kolektivnpg ugovora, što nije učinjeno od februara prošle godine, te usklađivanje koeficijenta sa onima kojeg imaju doktori.

Na novinarsko pitanje koliko je to povećanje za medicinskog tehničara, a koliko za spremačicu, Selimić je odgovorio kako bi spremačica tim dobila 60, a medicinski tehničar 120 KM.

- No, nisu u Sindikati samo spremačice i medicinske sestre, šta ćemo sa pravnicima i ekonomistima, vozačima, ljudima sa srednjom stručnom spremom (sa završenom gimnazijom i srednjom ekonomskom školom). Ovaj Sindikat zastupa ljude sa koeficijentom jedan do 5,50. Finansiramo se iz Fonda, a pošto je prošlo pola godine, ostalo je oko četiri do četiri i po miliona KM. To nije nemoguće isfinansirati. Druga stvar, hajmo svi zajedno snositi teret koronavirusa. U decembru prošle godine tadašnji premijer Forto potpisao je Strukovni kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS, nama se to ne dozvoljava već 17 mjeseci. U čemu je problem, ima li tu politike, naravno da ima – naveo je Selimić.

Mario Nenadić, premijer Vlade Kantona Sarajevo, koji je izašao pred okupljene radnike u zdravstvu, pozvao je predstavnike Sindikata da razgovore nastave naredne sedmice, kada bi, kako je kazao, moglo doći do rješenja.

- Razumijemo zahtjeve, razumijemo o čemu razgovaramo. Želio bih samo kazati da svi mi moramo imati odgovor i na pitanje onih kojih koji pune Fond zdravstvenog osiguranja. Moramo da znamo da još nisu isplaćene aprilske i majske plaće radnicima u privredi. Mi svi u Vladi KS, a također i vi, živimo od doprinosa koji se uplaćuju u ove fondove. Radimo balans između javnog i realnog sektora, postoji dogovor Vlade sa realnim sektorom, što je kroz korona zakon donoseno i usvojeno - isplata minimalnih plaća za april maj i za onaj dio marta, tako da radimo balans svega - izjavio je Nenadić.

Jedan od okupljenih članova Sindikata, obraćajući se premijeru, kazao je da oni traže samo 127 KM na plaću, dok bi radnici dobili po 50 maraka.

- Ovi ljudi su vam čuvali socijalni mir. Mi vas poštujemo, samo nam izađite ususret jer se godinu borimo za te pare. Dakle, molim Vas u ime 6.000 ljudi, među kojima su i oni sa KCUS-a, iz domova zdravlja, koji padaju s nogu. Sve zemlje u regionu su povećale plaće zdravstvenim radnicima. Holandija je 1.000 eura prije nekoliko dana dala zdravstvenim radnicima. Znam da ste u teškoj situaciji, ali doktori su dobili povećanje, vrijeme je i da radnici u zdravstvu dobiju povećanje plaće - kazao je jedan od prisutnih na protest članova Sindikata radnika u zdravstvu KS.

Protesti zdravstvenik radnika ispred zgrade Kantona Sarajevo, 09.07.2020
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.