open-navfaktor-logo
search
Ponavljaju sve iz 2019.
Selimić: Vlada KS novom odlukom o pregovorima sa Sindikatom doktora ponovo krši zakon
U Službenim novinama Kantona Sarajevo objavljena je Odluka o davanju saglasnosti za vođenje pregovora između predstavnika Vlade KS i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS o zaključivanju novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije u KS.
12.04.2022. u 08:01
get url
text

Radi se o Odluci koju je Vlada KS donijela na svojoj 71. sjednici održanoj 24. marta, čime se, kako navode u Sindikatu radnika u zdravstvu KS, "još jednom otvaraju vrata doktorskom sindikatu da sa trenutnom vlašću u KS ispod stola potpiše kolektivni ugovor".

Bahatost i inat

Prema riječima prim. dr. Ede Selimića, predsjednika Sindikata, "Odluka je još jedna u nizu nezakonih radnji Vlade KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom".

- Zakon u radu Federacije BiH ne poznaje "djelatnost", termin koji se spominje u Odluci, nego "granu". Ovo je ustvari ponavljanje svega čemu smo svjedočili 2019. godine. Nevjerovatna je bahatost i poguban inat ove vlade. Javno pitam: "Kakva je to pamet koja svjesno ide u krivično djelo"? Naravno da ćemo reagirati, i da će i ovo što ponovo spremaju biti oboreno po staroj dobroj sudskoj praksi. Mi smo još 2019. prepoznali zašto je vlast insistirala da se pri potpisivanju kolektivnih ugovora briše termin - "granski", a upravo samo granski kolektivni ugovor poznaje Zakon o radu FBiH. Oni su naime, tada na mala vrata pokušavali uvesti samo kolektivne ugovore koje su potpisivali sa strukovnim sindikatima, što je potpuno suprotno sa važećim Zakonom o radu FBiH. U pregovaračkom timu Vlade KS sjede ministrica pravde i uprave, ministrica rada i sekretar ministarstva zdravstva. Radi se o tri pravnika koji odlično poznaju ovu materiju, ali je pitanje – smiju li se suprostaviti Edinu Forti i Elmedinu Konakoviću, glavnim protagonistima ovog igrokaza - navodi Selimić.

Odluka o davanju saglasnosti za vođenje pregovora

Više od tri hiljade radnika od 2. septembra 2019. traže svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Zašto agonija radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo traje tri godine i zašto je samo u ovom kantonu toliki problem doći do dogovora, dok u međuvremenu u drugim kantonima vlasti bez problema potpisuju kolektivne ugovore sa sindikatima?!

Odgovor smo sredinom prošle sedmice tražili od Harisa Vranića, prvog čovjeka zdravstva u Kantonu Sarajevo. U Ministarstvu zdravstva rečeno nam je da pošaljemo pitanja, a da ćemo odgovore dobiti u toku dana. Naravno, odgovori nisu stigli! Sutradan na pitanje novinara Faktora - kada bismo mogli očekivati odgovore - sekretarica nam je kazala "kako joj je Vranić rekao da neće odgovoriti na pitanja".

Prim. dr. Edo Selimić

Nakon svega čemu su svjedočili proteklih mjeseci, Selimić kaže "kako gaji vrlo malo nade da će u narednom periodu s trenutnom Vladom u KS postići dogovor".

- Poslije Mostara, Tuzle, Goražda, prošle sedmice je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona sa svoja dva sindikata potpisala povećanje plaća za 11 posto. U KS trenutno imate dva reprezentativna - Sindikat radnika u zdravstvu KS i Sindikat doktora medicine i stomatologije KS. Istina, nama pokušavaju, političkim smicalicama, uzeti reprezentativnost i dati ga Sindikatu medicinskih sestara i tehničara, koji je osnovan kao politički sindikat. Jedino u KS u cijeloj Federaciji BiH od 2017. godine nijednom nije urađeno usklađivanje porasta troškova sa najnižom neto satnicom. Kad imate razumnu vladu, onda je lako doći do dogovora, ali kad imate ovo čemu svjedočimo u KS, onda je očajno teško bilo šta dogovoriti u skladu sa postojećim zakonima. Mi imamo situaciju da se ne poštuju zakoni koje je vlast donijela - ističe Selimić.

Zbog nezakonitih potpisivanja strukovnih kolektivnih ugovora sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije, Sindikat radnika u zdravstvu do sada je protiv bivše Konakovićeve i Fortine vlade dobio četiri presude na Kantonalnom, te na Vrhovnom i Ustavnom sudu Federacije BiH. No presude su u ladicama i ne provode se.

Takve nezakonite radnje ostavljaju posljedice, pa je do sada, kako navode u ovom Sindikatu, Zavod zdravstvenog osiguranja KS (ZZOKS) oštećen za više od 33 miliona KM, a ta se brojka svaki mjesec povećava za više od 800.000 maraka. Zbog svega, u ZZOKS mjesecima je i Porezna i Finansijska policija FBiH.

- Mi smo prema Kantonalnom tužilaštvu uputili krivičnu prijavu, a razlog je što nijedna od četiri presude do sada nije provedena, čime se svaki mjesec nanosi ogromna finansijska šteta ZZOKS "koje nekome daje novac za nezakonitu plaću". To Kantonalno tužilaštvo mora procesuirati - naglasio je Selimić.

Kako će postupiti zastupnici

Podsjetimo, krajem prošlog mjeseca, nakon što vladajuća "Trojka" nije imala većinu za usvajanje dnevnog reda, na kojoj je jedna od tačaka bila i - usvajanje Finansijskog plana ZZOKS - sjednica je prekinuta. Nova bi se trebala održati 19. aprila, kada bi se opet na dnevnom redu trebao naći i Finansijski plan ZZOKS.

- Ako se desi da skupštinska većina ovog puta izglasa Finansijski plan, ona ponovo, kao i prošle godine pravi krivično djelo jer bez granskog kolektivnog ugovora ne postoji pravna osnova da se izračuna - koliko treba novaca za plaće u zdravstvu KS? Pitam zastupnike - na osnovu čega će to izglasati? Prošli put zastupnici, koji su se branili imunitetom, napravili su krivično djelo, vidjet ćemo šta će biti sada. U svakom slučaju, građani ih nisu birali da krše zakone, nego da radu u skladu sa njima i za narod. Ako se to kojim slučajem ponovo desi, mi ćemo u roku od 24 sata dopuniti krivičnu prijavu iz 2021. i uputiti je Kantonalnom tužilaštvu - kazao je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.