open-navfaktor-logo
search
BBI VIP Business Club
SHF 2019 jedinstvena prilika bh. proizvođačima da se predstave na svjetskom halal-tržištu
Podršku SHF 2019 dao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka
17.07.2019. u 16:12
get url
text

Sarajevo Halal Sajam SHF 2019 predstavlja jedinstvenu prilliku bosanskohercegovačkim, ali i regionalnim kompanijama da se predstave i plasiraju svoje robe i usluge na svjetskom halal-tržištu koje iz godine u godinu bilježi ubrzan rast. Ovo je zaključeno na Okruglom stolu "Perspektive, šanse i potencijali halal-industrije u Bosni i Hercegovini“ koji je u organizaciji BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru Bosna Bank International (BBI) i Međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019 održan u Sarajevu. U okviru Okruglog stola održana je prezentacija drugog po redu Sarajevu Halal Sajma 2019 koji će se održati u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra/rujna 2019. godine.

-Perspektive u halal industriji su ogromne. BiH je pozicionirana blizu EU tržišta na kojem se procjenjuje da je oko 50 miliona muslimana. Kada bismo uspjeli da proizvodnju halal-hrane stacioniramo u BiH to bi bio veliki poticaj razvoju naše ekonomije. Što se turizma tiče, muslimani u svijetu čine 25 posto ukupnog stanovništva i tu BiH ima ogroman potencijal. Samo ta dva segmenta - turizam i proizvodnja halal-hrane mogu biti dostatna za čitavu bh. ekonomiju - kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Podršku SHF 2019 dao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je kazao da je Grad Sarajevo zainteresiran za saradnju kada je u pitanju promocija halal-industrije, posebno halal-turizma.

-Turizam je grana koja je posljednjih godina u usponu i upravo promocija i razvijanje halal-turizma može biti šansa za Grad Sarajevo - kazao je Skaka.

Amel Kovačević, ministar finansija Kantona Sarajevo najavio je učesnicima da će Ministarstvo finansija KS finansijski podržati održavanje SHF 2019. Vedad Halilović, predsjednik Udruženja halal-industrije BiH i direktor izvoza AS Holding istaknuo je da AS Holdin u ponudi ima više od 1.000 halal-certifciranih proizvoda.

-Izvozimo u više od 30 država svijeta i jako nam je značajan halal-certifikat jer sve veći broj konzumenata traži halal-certificirane proizvode i to ne samo muslimani, nego i drugi koji znaju da halal-certifikat znači kvalitet, nešto što je zdravo i čisto - kazao je Halilović.

Tamara Gojšina iz prehrambene industrije Swisslion Trebinje kazala je da trenutno u ovoj kompaniji imaju dvije linije koje su halal-certificirane, a u toku su pripreme za certificiranje još dvije linije.

-Islamsko tržište je zaista veliko i osjeti se uticaj halal-certifikata i u izvozu i u proizvodnji - kazala je Gojšina.

{$galerijaFotografija}

Potražnja za halal-proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019 prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal-certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal-certifikatom. Organizatori očekuju više od 100 izlagača iz BiH, zemalja regiona i cijelog svijeta te više od 10.000 posjetitelja.

Tokom Okruglog stola Memorandum o saradnji BBI VIP Business Cluba i Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH potpisali su Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija u BBI Bank i Damir Alihodžić, direktor Agencijie za certificiranje halal-kvalitete BiH. Dino Selimović i Aldin Dugonjić, direktor Centra za certificiranje halal-kvalitete Hrvatske potpisali su Memorandum o saradnji BBI VIP Business Cluba i Centra za certificiranje halal-kvalitete Hrvatske.

Okruglom stolu su prirustvovali predstavnici halal-certificiranih kompanija iz BiH, kao i kompanija koje su u procesu halal-certificiranja i kandidati za halal-certificiranje, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Privredne/Gospodarske Komore FBiH, Privredne Komore Kantona Sarajevo, Udruženja halal-industrije u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH, Islamske zajednice u BiH, Ureda za veterinarsvo BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, Centra za certificiranje halal-kvalitete u Hrvatskoj i drugi.

Sarajevo Halal Sajam SHF 2019 - 17. 7. 2019.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.