open-navfaktor-logo
search
Posao za advokate
Sindikat doktora: Većina zdravstvenih ustanova u KS nije uskladila Pravilnike o radu sa novim ugovorima
Iako su novi kolektivni ugovori za zaposlene u zdravstvu na području Kantona Sarajevo potpisani još krajem aprila, većina zdravstvenih ustanova svoje Pravilnike o radu i sistematizaciji radnih mjesta još nije uskladila sa novim ugovorima, kazao je prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, nakon održanog sastanka Upravnog odbora Sindikata.
31.08.2022. u 08:04
get url
text

Podsjetimo, uposleni u Zavodu za medicinu rada Kantona Sarajevo plaće i dalje dobijaju po starom kolektivnom ugovoru, što je, kako nam je dan ranije kazao Hočko, potpuna odgovornost poslodavca, u ovom slučaju prim. dr. Samira Čovrka, direktora Zavoda.

VEZANI TEKST - U Zavodu za medicinu rada KS i dalje primaju plaće po starom: Advokati preuzimaju posao

- Sastanku je prisustvovao i naš advokatski tim koji je dobio zadatak da odmah primora sve menadžere zdravstvenih ustanova da svoje Pravilnike o radu i sistematizaciji radnih mjesta u potpunosti prilagode novim kolektivnim ugovorima. Zavod za medicinu rada KS to nije uradio i to je vrlo neprofesionalno s njihove strane jer tamo ljudi još primaju plaće po starom ugovoru. Naši advokati će već danas od menadžmenta Zavoda zatražiti da uradi sve ono što je potrebno, sigurno će im biti dat i rok da to implementiraju, a to je što prije, te da radnicima retroaktivno od 1. aprila isplate dio plaće koju nisu dobili po novom ugovoru - kazao je Hočko.

Predstavnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata radnika u zdravstvu KS i Sindikata medicinskih sestara KS 28. aprila potpisali su kolektivne ugovore sa Edinom Fortom, premijerom KS, i Harisom Vranićem, ministrom zdravstva KS.

No većina zdravstvenih radnika u KS uvećane plaće primila je tek početkom augusta kada su im isplaćene i tri zaostale razlike za april, maj i juni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.