open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Sivro: Zaključci Skupštine o COVID-19 se odnose na posljedice umjesto da su usmjereni na uzroke
Skupština Kantona Sarajevo jučer je na hitnoj sjednici nakon 10 sati zasjedanja usvojila zaključke u cilju borbe protiv koronavirusa, međutim, brojne su primjedbe na usvojene zaključke.
16.03.2021. u 12:03
get url
text

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, Kantonalni odbor Kanton Sarajevo, ističe kako je jučer dok je zasjedala Skupština izgubio kolegu, te da su svi veoma tužni zbog gubitka još jednog života. Smatra kako se doneseni zaključci odnose na posljedice umjesto da su usmjereni na uzroke.

Džemal Mujanović

- Danas smo jako tužni. Osjećamo ogromnu bol. Skupština KS nakon jučerašnje cjelodnevne sjednice o epidemiološkoj situaciji, na dan kada smo izgubili jedan mlad život, našeg kolegu i nastavnika fizike u JU OŠ "Zajko Delić" i JU OŠ "Izet Šabić" Džemala Mujanovića, usvojila je 27 zaključaka koji se suštinski odnose na posljedice umjesto da su usmjereni na uzroke. Postavljamo pitanje koliko ćemo još života izgubiti dok vlast ne prestane da traži probleme za nerješavanje krize i počne da radi na zaštiti života i zdravlja svih građana, a posebno prosvjetnih radnika. Nevjerovatno je da se već ne provode zaključci 5, 6, 7, 8, 9. i 12. Kažu da će javnost svakodnevno izvještavati o situaciji, ili kontinuirano će se pratiti sojevi virusa, ili da se brisevi dostavljaju i analiziraju u roku 24 sata, ili Zavod da izvrši hitnu nabavku opreme ili da rukovodioci kontrolišu protokole liječenja. Zar Skupština KS to treba nalagati zaključcima – pita se Sivro.

VEZANI TEKST - Skupština KS usvojila: Ovo su zaključci Fortine vlade za borbu protiv korone

Ističe kako je sedam zaključaka neprovodivo (zaključci 10, 22, 23, 24, 25, 26, 27) jer su zaključci koji se tiču viših nivoa vlasti ili privatnog sektora.

- Zaključci 11. i 18. su oni koji se odnose na već realizirano ili je sadržano u prethodno donesenim mjerama. Zaključci 1. i 21. su neizvjesni jer je u oba ostavljena mogućnost da ih Vlada KS ne provede ako misli da novac treba za nešto drugo. Zaključak 17. je onaj čije je provođenje neizvjesno jer se odnosi na angažman većeg broja vozila, ali u skladu sa mogućnostima, koje su limitirane različitim okolnostima. Neki zaključci zvuče nevjerojatno (zaključci 2, 3, 4, 13, 14, 15, 16, 19. i 20) jer sve to spada u opis poslova institucija kojih se zaključci tiču, a svakako je u opisu djelovanja Ministarstva zdravstva i Kriznog štaba.

Puno je onoga što se kroz zaključke Skupštine KS traži nešto od federalnih vlasti, pa se stvara osjećaj da se time želi reći: "Oni su krivi, mi nismo". Poručujemo gospodi na vlasti da zaštitite živote i zdravlje ljudi! Građane ove zemlje, posebno one koji su bolesni i koji su već izgubili svoje najmilije ne interesuje politika ni prepucavanja političara o (ne)odgovornosti državne, entitetske i/ili kantonalne vlasti – zaključuje Sivro.

Podsjećamo, jučer je od posljedica koronavirusa preminuo nastavnik fizike Džemal Mujanović rođen 1978. godine.

Brojne kolege i prijatelji danas se opraštaju od Mujanovića za kojeg imaju samo riječi hvale.

- Duboko potreseni, sa žaljenjem, tugom i nevjericom smo primili ovu vijest, zatečeni činjenicom da se još jedan mladi život ugasio tako iznenada. Za ovakve vijesti nikada niko nije, niti može biti spreman. Džemal je bio istinski prijatelj koji je ostavio neizbrisiv trag u dušama i srcima onih koji su ga poznavali - navodi se između ostalog u telegramu saučešća Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH a koji potpisuje predsjednik Saudin Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.