Zvanični podaci

Skuplja hrana, odjeća, energenti, prijevoz...

U septembru 2019.godine zabilježen je rast nivoa cijena, zaključuje se u najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH 

U septembru 2019.godine zabilježen je rast nivoa cijena, zaključuje se u najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH  (BHAS). Kako objašnjavaju, sijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru 2019.  godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 0,5 %.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje, u septembru 2019. u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića (0,4%) , alkoholna pića i duhan (0,1 %), odjeća i obuća (4,2%), stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti (0,3%), namještaj i kućanski uređaji (0,4%), zdravstvo ( 0,2%), prijevoz (0,3%)...

Niže cijene zabilježene su jedino u odjeljcima rekreacije i kulture te obrazovanja.

I na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 0,3 posto.

Novi podaci Državne agencije za statistiku potpuno su demanatovali nedavne podatke Saveza samostalnih sindikata BiH iz kojeg je saopćeno da sindikalna potrošačka korpa  za mjesec septembar 2019. godine iznosi 1.942,61 KM i da je, navodno, za 428,20 KM  jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga