open-navfaktor-logo
search
Vodozaštitna zona
Skupština KS naložila hitno rješavanje problema ispuštanja otpadnih voda u rijeku Željeznicu
Na današnjoj online sjednici Skupština Kantona Sarajevo usvojila je nekoliko inicijativa i zaključaka.
18.05.2020. u 14:36
get url
text

Na osnovu inicijative zastupnice Danijele Kristić, zadužena je Vlada KS, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvo privrede, te Kantonalna uprava za inspekcijske poslove i Općina Ilidža da, svako iz svoje nadležnosti, hitno pristupe rješavanju problema ispuštanja otpadnih voda sa visokom koncentracijom arsena i sulfata bez tretmana direktno u rijeku Željeznicu koja pripada vodozaštitnoj zoni.

Usvojena je i inicijativa zastupnika Igora Stojanovića da se hitno poduzmu sve potrebne zakonske radnje kako bi se zaustavilo dalje protivzakonito otkopavanje šljunka i odlaganje otpada na lokalitetu u blizini mosta Spasa na području općine Ilidža, koje pripada vodozaštitnoj zoni.

Također je usvojen zaključak zastupnice Segmedine Srne–Bajramović kojom se nalaže Vladi KS da, u cilju efikasnog i transparentnog planiranja utroška javnog novca do usvajanja narednog rebalansa budžeta KS, izvrši detaljnu analizu načina planiranja rebalansa po svim funkcionalnim cjelinama i poduzme konkretne mjere usmjerene na objektivno, realno i efikasno planiranje prihoda i rashoda budžeta u narednom rebalansu. Ovaj zaključak obavezuje i da se sve isplate iz budžeta, koje se odnose na realizaciju programa socijalnih i ekonomskih mjera za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa, objavljuju na stranici Vlade KS. Vlada je zadužena i da izvrši sveobuhvatnu analizu dosadašnje politike zaduživanja te da u što kraćem roku dostavi informaciju o kratkoročnim i srednjoročnim mjerama realizacije predmetnih sredstava. Također je ovim zaključkom određeno da se planiranje svih tekućih transfera vrši na osnovu prethodno donesenih strateških i akcionih planova, u cilju ostvarivanja predviđenih mjerljivih ciljeva.

- Imajući u vidu stanje smanjene likvidnosti Budžeta KS, sve transfere planirati odgovorno, u skladu sa zakonom, te sa prethodno donesenim planovima i mjerljivim kriterijima za raspodjelu sredstava koji će biti javno objavljivani - navedeno je također u usvojenom zaključku.

Na prijedlog zastupnice Neire Dizdarević, Skupština je usvojila zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS da odmah objavi javni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja i neprofitnih organizacija za dodjelu sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata iz oblasti inkluzivnog odgoja i obrazovanja za podršku djeci i omladini do 26. godine života, iz Budžeta KS za 2020. godinu, sa pozicije Ministarstva, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.