open-navfaktor-logo
search
Sporni milioni
Skupština KS usvojila izvještaj UNSA, iz SDA tvrde da je nezakonit, ukazali i na privatne fakultete
Na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je izvještaj Univerziteta u Sarajevu za 2019. i 2020. godinu. Izvještaj je zastupnicima predočio rektor UNSA Rifat Škrijelj.
13.07.2021. u 08:00
get url
text

Zastupnici iz Kluba SDA iznijeli su brojne ozbiljne zamjerke na izvještaj, koje se u najvećom mjeri tiču finansijskog dijela. 

VEZANI TEKST - Skupština KS "oborila" izvještaje zdravstvenih ustanova: SDA i DF nisu učestvovali u "sječi glava"

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić naglasila je da izvještaj uopće nije potpisan od licenciranog i certficiranog računovođe, što predstavlja ozbiljan propust.

- Ovakav izvještaj sa svog aspekta ne bih nikad potpisala. Izvještaj nije izrađen u skladu sa Zakonom o reviziji i računovodstvu FBiH. Takav dokument za nas ne može biti validan. Kada su u pitanju organizacione jedinice, postoji mnogo neslaganja između činjeničnog i faktičkog stanja i ovakve finansijske dokumentacije. Tu na dva različita obrasca imamo razliku u plaćama od čak deset miliona KM. Svaka marka nam je važna, posebno u vrijeme pandemije. Govorimo kako nemamo novca da zaposlimo deset mladih ljekara, a ovdje imamo manjak od 15 miliona KM - objasnila je Biščević-Tokić.

Ona je iskazala čuđenje da je ovaj izvještaj potpisao neko ko dolazi sa Ekonomskog fakulteta UNSA, aludirajući na prorektora za finansije Tarika Zaimovića, koji se nije pojavio na Skupštini KS prilikom izlaganja izvještaja.

Haris Zahiragić je naveo da Kanton Sarajevo ne radi ništa po pitanju zaštite UNSA od privatnih fakulteta, a kao primjer toga je naveo da i među ministrima u Vladi KS ima onih sa završenim privatnim fakultetima.

- Ovi podaci su šokantni. Ne mogu da vjerujem da niko od kolega zastupnika ne reaguje na ovo. Kada smo govorili o programu zapošljavanja mladih ljekara, argument ministra je bio da nemamo novca. U KS ima čak i viška novca, samo moramo biti iskreni i transparentni prilikom raspodjele tih sredstava. Ovo postaje personalizirano - istakao je Zahiragić.

Sa 21 glas "za" i pet "protiv" izvještaj je usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.